Круизен кораб потъва недалеч от Антарктида

Круизен кораб потъва недалеч от Антарктида

Круизен лайнер се удари в лед и започна да потъва недалеч от Антарктида, съобщиха световните агенции в петък. Пътниците и екипажът бяха евакуирани на спасителни лодки, а по-късно ги прибра на борда си друг круизен лайнер –норвежкият "Норд Норже".

Корабът "Експлорър" е получил голяма пробойна и е започнал да се пълни с вода край остров Крал Джордж в Антарктическия океан, намиращ се в близост до Южните Шетландски острови, които са разположени на около 120 км от ледения континент.

Около 100 пътници и 54 членове на екипажа са спасени от аржентинската и американската брегова охрана , съобщи Анди Катрел, представител на британската брегова охрана, която също е участвала в спасителната операция.

Сред спасените има представители на 16 държави, но повечето от тях са британци, канадци, немци, китайци и аржентинци

Капитанът на кораба и първият офицер обаче все още са на плавателния съд, който се е наклонил на 21 градуса и се очаква да потъне. Времето в региона е  добро за този сезон от годината – минус 5 градуса по Целзий.

Лайнерът, който е построен през 1969 г., е собственост на базираната в Торонто компания "Гап Адвенчъс". Бил е ремонтиран през 1993 година. Обичайно извършвал двуседмични круизи край Антарктика с британци, канадци и американци на борда. Цената на пътуването е 4000 британски лири (8000 долара) за каюта. То трябвало да приключи на 26 ноември.

Споделяне

Още от Свят