КС да се произнесе за бюджетната независимост на съдебната власт

Главният прокурор Борис Велчев намекна, че може да се очакват критики от ЕС за накърняване бюджетната независимост на съдебната власт във връзка с текстовете, заложени в подготвения от правосъдното министерство нов съдебен закон.

Прокуратурата и ръководствата на върховните съдилища водят консултации да поискат детайлно тълкуване от Конституционния съд. Целта на питането ще е да се разясни какво означава това, че правосъдният министър управлява имуществото на съдебната власт и какъв е смисълът съдебната власт да има самостоятелен бюджет по конституция, когато друг се разпорежда с него, обясни Велчев в сряда.

Преди ден, на дискусия по проектозакона, по-голямата част от магистратите определиха текстовете за бюджета на съдебната власт като противоречиви, тъй като изключителните правомощия за организиране имуществото на съдебната власт са предоставени на правосъдния министър, който е представител на изпълнителната власт.

Конституционният съдия Владислав Славов не коментира дали това нарушава конституцията, но според него неминуемо ще се случи “по-послушните” председатели на съдилища да получават повече пари за разлика от “непослушните”.

В сряда главният прокурор Борис Велчев и правосъдният министър Георги Петканов прогнозираха съответно “критики” и “трудности” около доклада на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България по глава “Правосъдие и вътрешни работи”. Той трябва да бъде публикуван в началото на юни.

Според Велчев няма изоставане в нито една от наблюдаваните области и ЕК ще оцени напредъка, но по всяка вероятност ще има критики. “Най-малко ние сме безгрешни”, заяви той.

От Брюксел най-вероятно отново ще разкритикуват България за липсата на осъдителни присъди за корупция по високите етажи на власти и липсата на разкрити поръчкови убийства.

Постоянно действащ ВСС – “след година –две”

В същото време правосъдният министър Георги Петканов си даде положителна оценка на изготвения от неговото ведомство проект на Закон за съдебната власт (ЗСВ), който бе обещан на Брюксел за март, но вероятно ще бъде приет до юни. Преди ден, по време на дискусия за проекта, магистрати заявиха, че той не носи нито визия, нито инструменти за реформата, освен това ограничава независимостта на съдебната власт.

В сряда Петканов изненадващо подкрепи създаването на постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС), за какъвто настояват висши магистрати. Според министъра обаче това можело да стане след една –две години. По думите му екипът в министерството нямал много време за изготвяне на закона и нямало как в него да се закрепят нови функции на съдебния съвет.

Той уточни, че на работната група не е била заложена “поръчка” за създаването на такъв ЗСВ.

Преди три дни Политическият съвет на управляващата коалиция се занима специално със съдебния закон, смятан за част от конституционния пакет, който България пое ангажимент пред ЕС да приеме до края на март.

В тройната коалиция все още има противоречия около проекта, най-вече как да се завъртят нещата така, че ЕС да не се усъмни отново в опит за посегателство върху независимата съдебна власт, както и за постоянния ВСС. НДСВ, чийто член е министър Петканов, се опитва да съхрани статуквото в съвета поне до ноември, за да може членовете на ВСС, излъчени по време на предишния парламент с мнозинството на царистите, да имат думата при избора на нов шеф на ВКС.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?