"Ксела" е инвестирала 36 млн. евро в България за четвърт век

Новият управител на "Ксела България" Борислав Дивизиев

Над 36 млн. евро е инвестирала германската компания за производство на газобетонни блокчета "Ксела" от стъпването си на българския пазар през 1993 г. досега. Това съобщиха от "Ксела България", които по-рано този месец са отбелязали юбилея си от 25 години.

Компанията има два завода у нас в Кремиковци край София и в Добрич. За четвърт век в тях са произведени 5 милиона и 500 хиляди кубични метра продукти с марката "Итонг" (YTONG). Те са вложени в повече от 50 хиляди сгради.

Инвестициите от 36 милиона евро са вложени в направления с приоритет в производствени мощности, обучение на кадри, безопасност на труда, опазване на околната среда, дигитализация на технологичните процеси и на продажбите.

"Наблюдаваме тенденция към все по-качествено строителство. Осъзнава се значението на екологичните продукти и решения, които осигуряват енергийна ефективност, пожарна безопасност и здравословни условия за живот. Изискванията и информираността на клиентите също се повишават, броят на сертифицираните устойчиви сгради расте и това е причината да гледаме положително и с увереност в бъдещето", коментира Борислав Дивизиев, управител на "Ксела България" от началото на 2019 г.

"Ксела България" отчита приходи от близо 20 млн. лв. за 2017 г., от когато е последния публикуван финансов отчет на дружеството в Търговския регистър. Компанията е приключила годината със загуба от 1.4 млн. лв. преди облагане с данъци.

Около две трети от продукцията се продава на българския пазар. Останалата се изнася в страни от Западна Европа до Близкия изток.

Заводът в Добрич е единственият извън Германия, в който се произвеждат минералните топлоизолационни плочи "Мултипор" (Multipor). За българските заводи на германската компания работят около 130 души.

Основен конкурент на "Ксела" на българския пазар е друга немска компания – "Винербергер", която произвежда керамични тухли, както и вносители от Гърция и на газобетон от Турция, Гърция и Румъния.

Най-големите кслиенти на "Ксела България" са БСМ, "Топливо", "Ангро", "Господинови", "Строймаркет".

"Ксела България" е дъщерно дружество на "Кселла Баущофе" (Xella Baustoffe GmbH) - водещ световен производител на строителни материали. Компанията произвежда блокове от клетъчен бетон YTONG, минерални топлоизолационни плочи Multipor, калциево-силикатни тела за зидария SILKA и други продукти.

"Ксела Груп" (Xella Group) е водещ международен производител и доставчик на строителни материали с оборот от над 1.5 милиарда евро през 2018 г. Има над 5900 служители по света. Седалището на групата е в германския град Дуисбург. "Ксела Груп" е собственик на 95 завода в 20 държави.

Споделяне

Още от Бизнес