КТБ си върна 125 млн. евро от покупката на БТК

Шестата препродажба на телекома е на финалната права

КТБ си върна 125 млн. евро от покупката на БТК

Сумата от 125 млн. евро е постъпила по сметката на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ), обявиха синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова в петък.

Това е сумата, с която през 2012 г. КТБ финансира придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК и така на практика Цветан Василев се сдоби с телекома. 

БТК - "перлата" на Цветан Василев

Според проекта за разследване на фалита на КТБ – КТБ files, "ако има една инвестиция, която може да се определи като перлата на КТБ и гордостта на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, то това определено е БТК".

"Придобиването на телекома през 2012 г. е кулминацията на дълго изгражданата структура от икономическо влияние на Василев.Това е най-голямото и печелившо предприятие, добавено към групата на КТБ, което дава значителни възможности. БТК е и единственият актив, зад който Цветан Василев застава лично като основен акционер и като председател на надзорния съвет на компанията", твърди проектът КТБ files.

Придобиването се случва през ноември 2012 г. Василев взима индиректно през специално създадено за целта дружество ("Бромак телеком инвест") 43.26% от БТК. Останалите 33.31% индиректно придобива инветиционното звено на руската банка VTB – VTB Capital (ВТБ Капитал, в което участват Милен Велчев и брат му Георти, както и Красимир Катев). Двете дружества инвестират общо 130 млн. евро. Досега официално не бе ясна пълната сума, излязла от банката в посока финансирането на БТК, но благодарение на съобщението на синдиците се разбира, че тя е доста значима и доближава пълната сума на инвестицията от 2012 г. – 130 млн. евро.

Възстановени са към 1/4 от средствата, разграбени от КТБ

"След дългогодишни съдебни спорове в България и Великобритания на 7 май по сметка на КТБ АД са постъпили почти 125 млн. евро. Положителната развръзка е огромен успех както за синдиците на КТБ АД (н), така и за хилядите вложители на банката, защото с постъпилите почти 125 млн. евро съществено се увеличават събраните парични средства в масата на несъстоятелността на КТБ АД (н) и съответно с нея ще нарасне сумата, която ще бъде разпределена между всички кредитори с приети вземания към КТБ АД (н)", съобщиха синдиците на банката в петък.

Постъпленията по сметката на КТБ от обявяването на банката в несъстоятелност до края на 2019 г. са над 1 млрд. лв., съобщиха синдиците през януари тази година. С новата сума средствата ще надхвърлят 1.25 млрд. лв., което значи, че досега синдиците са успели да възстановят около ¼ от разграбеното от банката.

Точно преди година – на 9 май 2019 г., бе обявена първата частична сметка за разпределение на събраните средства, която беше на стойност 570 млн. лв. През януари синдиците обявиха, че скоро предстои да бъде обявена и втора частична сметка, която ще възстанови още средства на кредиторте. С първата сметка те си върнаха по 11% от загубените средства, като приблизително същия процент се очаква да бъде възстановен и с втората сметка.

Основен кредитор на КТБ е Фондът за гарантиране на влоговете в банките, който през 2014 г. финансира гарантираните влогове в банката с около 3.7 млрд. лв. Освен него признати за кредитори са още около 7000 граждани и фирми.

Шеста поредна препродажба на БТК

С приключването на сагата с парите на КТБ отпада една от последните пречки пред поредната смяна на собствеността на най-големия телеком у нас, тъй като ще отпаднат няколко ключови запора.

Сделката, с която доскорошният собственик Спас Русев ще продаде БТК на United Group (с най-голям акционер фондът BC Partners), бе обявена миналата година. United Group, която е най-голямата кабелна компания в Сърбия и оперира в още 6 държави в Югоизточна Европа, ще е шестият собственик на БТК от приватизацията на телекома досега.

По неофицилана информация цената на сделката е около 1.2 млрд. евро, при положение че Спас Русев придоби БТК преди няколко години за 750 млн. евро по собствените му твърдения.

През април Европейската комисия разреши сделката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес