Куба поръчала убийството на Кенеди

Куба поръчала убийството на Кенеди

Ново разследване по случая с убийството на Кенеди показа, че атентатът срещу американския президент е бил поръчан и платен от Куба, съобщи ББС в сряда.

Новите доказателства са били събрани за три години от кубински, руски и американски източници. Единият източник - бившия кубински агент Оскар Марино, заяви, че убиецът на Кенеди Лий Харви Осуалд е бил използван от кубинските тайни служби.

Различните версии за убийството на Кенеди досега разследваха Куба, САЩ и СССР като общи и отделни едни от други поръчители на атентата.

Според Марино, кубинците са искали Кенеди мъртъв, защото твърдо се е противопоставил на революцията в страната и се е опитвал да намери начини да убие Фидел Кастро.

Бившият кубински агент е казал пред филмовия режисьор Уилфред Хюсман, че знае със сигурност, че атентатът е бил поръчан от кубинската тайна служба Джи 2, но не призна дали Кастро лично е бил поръчал убийството.

Кубинското разузнаване се е свързало с Осуалд, след като той първоначално е бил предупреден за намеренията на Куба от КГБ през 1962 година, твърдят кубински и руски източници. Точно тогава убиецът на Кенеди се бил завърнал от СССР, където е живял 3 години.

“Той беше пълен с омраза. Знаеше много добре идеята и ние го използвахме”, заяви Марино, цитиран от ББС.

Възможната кубинска връзка в атентата е била разследвана от американските тайни служби непосредствено след смъртта на президента.

Но офицерът от ФБР, който е заминал за Мексико да проследи следите на Осуалд, е бил отзован само три дни след като е започнало разследването.

“Това е може би най-лошото разследване, което ФБР някога е правило. Аз осъзнах, че само съм използван. Тогава изпуснахме историческия момент ”, заяви участвалият тогава в оперативните действия на Бюрото Лорънс Кийнан, който сега е на 81 години.

Държавният секретар на САЩ след смъртта на Кенеди - Линдън Джонсън, също не е искал да се разбере истината за смъртта на Кенеди, съобщил по време на разследването бившият служител към Белия дом Александър Крег.

“Той не искаше американците да узнаят, че Кастро е виновен за смъртта на Кенеди, Въпреки това беше убеден, че Кастро е виновен”, заяви Крег, цитиран от ББС.

Споделяне

Още от Свят