Кубинската ТВ показа “укрепнал” Кастро

Кубинската ТВ показа “укрепнал” Кастро

Кубинската телевизия показа за пръв път в последните три месеца кадри с боледуващия държавен лидера Фидел Кастро, предадоха световните агенции в сряда. Излъченият 10-минутен видеозапис показва среща на Кастро с венецуелския президент Уго Чавес, която според медията се е състояла в понеделник в Хавана. Визитата на Чавес не е анонсирана, отбелязва ББС.

Кубинският лидер изглежда укрепнал и понапълнял в сравнение с предишни негови записи, предаде Асошиейтед прес.

80-годишният Кастро, облечен в спортен екип в червено, бяло и синьо, е показан да стои прав, да седи и да пие портокалов сок. Двамата с Чавес са заснети как разговарят и се шегуват.

По думите на Чавес двамата са обсъдили множество въпроси, включително световната енергийна криза и климатичните промени.

Кастро бе подложен на тежка коремна операция през юли 2006 г. и се показва изключително рядко в публичното пространство.

Записът явно цели да разпръсне слуховете за тежкото здравословни състояние на кубинския лидер. По-рано този месец испанският вестник "Паис" съобщи, като се позова на медицински източници, че състоянието на Кастро е сериозно след три неуспешни операции на дебелото черво. Кубински представители отхвърлиха тези твърдения.

В същото време наблюдатели на кубинския режим отбелязват, че през последните шест месеца управлението на страна, оглавено "временно" от брата на Фидер - Раул Кастро, започна бавен и постепенен процес на приспособяване. Този процес открива пътя към реформи, смятани за неизбежни от експертите, пише Франс прес в сряда, цитирана от БТА.

Макар властите да повтарят неуморно, че няма нито "наследяване" - тъй като Раул остава човекът номер две - нито "преход", а само "революционна приемственост", промени са забелязани.

Първите нюанси в "официалната линия" се появиха в края на 2006 г. -  в реч пред конгреса на Федерацията на студентите на 20 декември Раул призова младите и цялото общество да разискват и изразяват различията си, пише АФП.

Два дни по-късно Раул Кастро поиска от парламента по-ефикасни действия за преодоляване на траспортната и жилищната криза, които тормозят кубинците, както и твърди мерки срещу корупцията.

“За първи път той поставя под въпрос системата, а не хората", отбелязва Кристиан Надо, специалист по политико-икономическа социология в Квебекския университет в Монреал, който през последните две години е бил дълго време в Куба.

"Новото колективно ръководство твърде неохотно ще се отклонява от политиките, свързвани тясно с Фидел", добавя Брайън Лател, бивш анализатор на ЦРУ за Латинска Америка, чиято книга "След Фидел" ще излезе тази пролет във Франция.

Скоростта на реформите ще бъде тясно свързана с позицията на Съединените щати - ако Вашингтон не смекчи ембаргото, наложено преди 45 години и продължи да настоява за многопартийна система и свободни избори, "няма да постигне нищо друго, освен да забави ритъма на либерализацията", смята Джулия Суейг, специалист по Куба.

Анализатори допускат възможността да бъдат разрешени избори с пряко гласуване за национален парламент и местни власти, както предвижда конституцията от 1992 г.

"Временното правителство" начело с Раул Кастро е наясно с рисковете,  пред които ще се изправи, ако недоволство на населението се засили, смятат експертите. Режимът помни потушените с твърда ръка протести през 1994 г., през "специалния период", когато младежите реагираха гневно на недостига на храни.

Споделяне

Още от Свят