Култов гуру осъден на смърт в Япония

Бившият водач на японската секта "Върховна истина на Аум" Шоко Асахара беше осъден на смърт по обвинение, че е заповядал газовата атака в токийското метро през 1995 г., при която загинаха 20 души, и за други престъпления. Четиридесет и осем годишният Асахара е бил признат за виновен по всичките 13 предявени му обвинения, предадоха световните агенции.

Други 11 членове на сектата вече бяха осъдени на смърт заради това, че преди девет години обгазиха със смъртоносния газ зарин станции на метрото в Токио. Тогава загинаха 12 души, а хиляди пострадаха от газа.

Пред съда в японската столица, където се гледаше делото, се беше образувала опашка от хиляди желаещи да влязат в залата, за да видят края на осемгодишния процес.

Прокурорите искаха смъртна присъда чрез обесване за обвиняемия гуру, чието истинско име е Чизуо Мацумото.

Сектата проповядва смесица от апокалиптични предсказания, сред които, че САЩ ще нападнат Япония и ще я превърнат в склад за ядрени отпадъци.

Атентатът в метрото се смята за "най-тежкият терориристичен акт", извършен някога в Япония. Той шокира японците и хвърли светлина върху фанатизма на сектата, която се беше сдобила с химически и биологични оръжия, отбелязва Би Би Си.

Асахара стоеше спокойно при произнасянето на присъдата и не каза нищо.

Съдиите от токийския съд отхвърлиха аргументите на защитата, че гуруто е загубил контрол върху последователите си при атаката от 1995 г.

Атентатът през 1999 г. шокира японците

За първи път през декември 1999 г. сектата официално поема отговорност за атентатите в Мацумото и в метрото в Токио. Тогава тя поднася своите извинения.

Към осем часа сутринта петима последователи на сектата, определени за операцията, поставят найлонови торбички, пълни с втечнен газ, във вагони на метрото в Токио. Преди да слязат пробиват торбичките с острието на чадър.

Атентатът предизвиква паника сред японците, още повече, че е извършен на петте линии на метрото в пиков час.

Заринът е нервопаралитичен газ, създаден от нацистите, но никога не е бил използван през Втората световна война. Той е 500 пъти по-силен от цианкалия.

Преди този удар през 1995 г., членовете на сектата бяха направили вече един опит в Мацумото.

През юни 1994 г. през нощта няколко предани последователи на Аум разпръскват газ зарин в жилищен блок в Мацумото. Седем са жертвите, а 155 са ранени, след тази първа атака със зарин.

Първата смъртна присъда във връзка с атентата от 1995 г. е произнесена през септември 1999 г. От тогава 11 от 189 последователи на сектата, обвинени в престъпления, са осъдени на смърт чрез обесване. До момента нито една смъртна присъда не е изпълнена.

Сектата е имала десетки хиляди последователи

Сектата все още съществува в Япония, но под името Алеф. Шоко Асахара твърди, че по време на едно пътуване в Хималаите от 1984 г. до 1986 г. открил търсеното от будистите "озарение" или "върховно пробуждане."

Сектата, която е смесица от индуски мистицизъм, примитивни будистки вярвания и апокалиптични възгледи, е призната от закона през 1989 г.

Поклонник на разрушителя Шива от индуската митология, гуруто Асахара се представя като прероден Христос и Буда.

Видеокасети, които го показват в момент, когато се издига във въздуха, му служат за привличане на млади хора, които са обезверени и отчаяни след финансовата криза в Япония през 80-те години.

През 1988 г. сектата наброява 3 000 души, но по-късно успява да увеличи последователите си до 10 000, които са изцяло предани и подложени на желязна дисциплина. Всеки член на сектата носи постоянно на главата си специална каска със електроди, които се предполага че са разпръскали интелектуалните вълни на гуруто.

През 1990 г. сектата е имала 30 000 последователи в Русия.

Шоко Асахара е бивш специалист по акупунктура и е наполовина сляп. Последователите му обаче го боготворят.

Той беше предсказал, че през 1997 г. ще настъпи "краят на света" и неколцината избраници, които са придобили божията сила от посредник, който ги е тренирал адекватно, ще създадат новия свят."

През януари 2000 г. получава ново име Алеф, но изповядва същата религия като Аум.

Понастоящем сектата наброява 1 600 последователи и е обект на внимателно наблюдение от страна на японската полиция.

Споделяне

Още от Свят