Културно-исторически фонд ще получава 1/5 от концесиите от подземни богатства

Предвижда се създаването на държавен фонд за инвестиции в паметници на културно-историческото наследство, в който ще постъпват 20 процента от плащаните на държавата възнаграждения за правото да добиват подземни богатства. Това съобщи в четвъртък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той откри в четвъртък във Видин конференция, посветена на икономическото бъдеще на града.

Добрев обясни, че идеята за създаването на този културно-исторически фонд се подкрепя и от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и "сме много близо до нейната реализация".

Засега обаче не е ясно този фонд от кого ще се управлява и на какъв принцип ще се разпределят средствата в него.

В момента 50 процента от плащаните от големите фирми концесионни възнаграждения остават за общините, на чиято територия добиват подземни богатства, а таксите от малките дружества напълно се предоставят на местните власти.

Туризмът е една от идеите за икономическо развитие на Видинския регион, но за да бъде осъществена, трябва да има изградена добра инфраструктура и възстановени паметници на културата, посочи Добрев. Според него, с изграждането на Дунав мост ІІ и прилежащата инфраструктура ще бъде улеснен достъпът до тези паметници на културата.

Той коментира още, че община Видин може да се възползва по най-добрия начин от приетите миналата седмица промени в Закона за насърчаване на инвестициите, даващ допълнителни преференции на инвеститорите от клас А и Б. Видин като регион с регистрирана безработица над средната за страната се ползва от това, че праговете за сертификация на инвестиционни проекти са значително по-ниски, отколкото в други градове, каза Добрев.

Споделяне

Още от Бизнес