Кунева призова Европа да не допуска две скорости относно сигурността

 Меглена Кунева, Румяна Коларова. Сн. БГНЕС

"Европа не бива да допуска да е на две скорости по отношение на сигурността. Ние гледаме на влизането си в Шенген като въпрос на сигурност, още повече в контекста на последните събития в Париж и държим да бъде призната готовността ни да станем член на Шенгенското пространство. Надявам се да предадете това послание на вашите правителства". Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева пред посланиците на страните от Европейския съюз (ЕС) на среща във вторник.

Работният обяд с посланиците на европейските страни е бил организиран от посолството на Кипър. В него от българска страна са участвали още министърът на правосъдието Христо Иванов и заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Кунева коментира също, че страната ни е против обвързването на въпроса за Шенген с Механизма за сътрудничество и оценка.

Акцент на разговора с посланиците на ЕС е била охраната на българо-турската граница, която е външна за ЕС, миграционният натиск и интеграцията на бежанците.

Вицепремиерът Кунева е посочила, че трябва да бъде създадена обща европейска политика за миграцията и интеграцията, тъй като тя засяга голям брой страни.

Обсъден е бил и предстоящият доклад на Европейската комисия за напредъка на страната в областите правосъдие и борба с корупцията и организираната престъпност. Предварителните очаквания са, че Румъния може да разчита на втори положителен доклад и поетапно влизане в Шенген, докато за България се очаква поредния негативен доклад заради проблемите в съдебната система.

Правосъдният министър Христо Иванов е очертал основните положения в предложената от Министерския съвет Стратегия за реформа в съдебната система, както и очакванията тя да бъде приета с голямо мнозинство.

Заместник- министърът на вътрешните работи Филип Гунев е запознал европейските посланици с предложената вчера пътна карта за реформите в МВР, въпрос, който също ще залегне в доклада на ЕК в края на месеца.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?