Кунева се ангажира да върне текста за явното гласуване на ВСС в конституционния проект

Кунева се ангажира да върне текста за явното гласуване на ВСС в конституционния проект

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че ще работи предложението за явното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде върнато в промените в Конституцията между първо и второ четене в Народното събрание. Такъв ангажимент пое тя в понеделник пред бТВ. 

"Трябва да кажем без кое не можем, къде минава линията, от която няма как да се отстъпи, а останалото да бъде предмет на дебати, да има повече време и да убедим хората в Народното събрание, че ние имаме право. Няма къде да отстъпваме повече. Този закон трябва да мине", заяви тя.

Според нея се запазва основната идея на предложените реформи в проекта, който бе внесен в петък от 180 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ,  ДПС, БДЦ и АБВ.

Беше факт, че гласовете само на ГЕРБ и Реформаторския блок нямаше да стигнат. През тези месеци трябваше по-рано да направим стъпките или за търсене на по-голям компромис, или за някаква промяна в позицията, каквато в крайна сметка се случи, посочи Кунева.

Всички въпроси, които се поставиха в 12 без 5, можеше да се предвидят по-рано, каза още тя.

Кунева призна, че в новия вариант на текстовете за изменения в основния закон не присъстват всички предложения на Реформаторите, но подчерта, че е запазена основната част на предложенията, които са важни, за да може да продължи реформата в избраната посока.

На въпрос дали ДПС е надвила в политическото боричкане за конституционните промени, тя отбеляза факта, че благодарение на гласовете на ДПС предложената основна част от реформата - разделянето на Висшия съдебен съвет, е станала възможна.

Споделяне

Още по темата

Още от България