Кунева възложи оценка на въздействието на реформата във висшето образование

Кунева възложи оценка на въздействието на реформата във висшето образование

Министърът на образованието и наука Меглена Кунева възложи до 1 юни зам.-министър Николай Денков да изработи критерии и да се изготви оценка на въздействието на промените в Закона за висшето образование за всяко отделно висше училище. С промените се регламентира приоритетно финансиране на качествените у нужни на пазара на труда специалности и намаляване на приема в некачествените и пренаситени с кадри.

Това стана ясно на среща на ръководния екип на МОН с ректорите на висшите училища, на която Денков представи основните моменти в променения закон. Целта е след сигнали от ректорите за евентуални отрицателни аспекти при прилагането на закона да се вземат мерки за отстраняването им.

“Всички работим в една посока и трябва да работим заедно, защото българските умове заслужават повече“, каза Кунева пред ректорите. “Ще се боря за всеки лев за българското образование и наука, ще направи необходимото за увеличаване на средствата за висше образование. Но са нужни и резултати, за да покажем, че парите няма да потънат в пясъка, допълни тя“, каза тя.

Намаляването на броя на студентите заради демографския срив, финансирането на висшите училища, което да е обвързано с качество на обучението, разделянето на управлението на академична и административно-стопанска част, бяха сред най-обсъжданите въпроси на срещата с ректорите.

Денков представи статистика за намаляващия брой завършващи ученици и аргументира необходимостта от намаляване на общия обем на приема в университетите.
Той показа и критерии, по които висшите училища могат да приемат допълнително студенти срещу заплащане. Между оценка 8 и 9 от Националната агенция по оценяване и акредитация университетите ще могат да имат

5% допълнителен платен прием, а при оценка между 9 и 10 – 10%. От държавата ще се финансира приема на студенти, които са финалисти в олимпиади и международни състезания.

Една от новостите, които законът въвежда и които висшите училища трябва да изпълнят, е до една година да изработят система за защита и управление на интелектуалната собственост.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?