Квебек е готов да приеме хиляди сирийски бежанци

Квебек е готов да приеме "стотици, дори хиляди" сирийски бежанци. Това заяви премиерът на канадската провинция Филип Куяр и прикани политическите партии в страната, започнали предизборна кампания, да се произнесат ясно по въпроса, предаде Франс прес.

"Трагично е, че снимката на едно мъртво дете събуди съвестта ни", добави премиерът на Квебек по повод съдбата на малкия сирийски удавник, чиято снимка обиколи света.

"За него е вече твърде късно, но още има време да действаме за благото на другите и да им протегнем ръка, както често сме правили тук, в Квебек, много пъти и както трябва да постъпим и сега", заяви Куяр, напомняйки как провинцията е дала убежище на хиляди бежанци от войната във Виетнам, т. нар. хора от лодките, в края на 70-те.

От началото на годината Квебек е приел 643-ма сирийски бежанци от общо "над 1900", очаквани до края на декември. "Но според мен можем и трябва да направим повече, много повече", каза премиерът.

Към 24 август Канада е приела 1074 бежанци от Сирия, а вече се е ангажирала за три години да приюти 10 000 души, сочат данни на имиграционните власти. Около 1300 души вече са настанени в Канада в рамките на програма, обявена през юли 2013 г.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?