"Кюриосити" изпрати цветна панорамна снимка от Марс

Част от панорамното 360-градусово изображение от кратера Гейл на Марс

Марсоходът "Кюриосити" изпрати първа 360-градусова панорамна снимка от местоположението си в кратера Гейл на Червената планета и изображението е публикувано на Twitter страницата на роувъра.

От сряда "Кюриосити" започна събиране на информация за изследователската си мисия, съобщи ББС. Още през декември миналата година корабът е изпращал информация за радиацията и други данни по време на пътуването в дълбокия космос.

 

След приключването на тестовете след кацането си в понеделник, "Кюриосити" изпрати черно-бели снимки с висока резолюция. Сегашното панорамно изображение включва 130 отделни снимки, които са направени с най-скоро активираните навигационни камери, пише Ройтерс. То показва каменистия ръб на кратера Гейл, оцветен в ръждиво, и висока могила от насложени камъни. Тази формация е основната цел на марсохода, който се намира на няколко мили от мястото.

 

Панорамната снимка е с ниско качество, но изследователите са счели, че толкова интересна, че са искали да я споделят. Изображенията с пълна резолюция ще бъдат 64 пъти по-големи и с 8 пъти по-добра резолюция, посочва ББС.  

Споделяне

Още от Свят