КЗК пусна руската "Мечел" в русенското парно

КЗК пусна руската "Мечел" в русенското парно

Два месеца след приватизацията на целия капитал на "Топлофикация-Русе" и продажбата му на "Холдинг Словенске Електрарне", Комисията за защита на конкуренцията разреши на руската въгледобивна група "Мечел" да придобие дял от българското дружество.

Това ще стане чрез придобиване от страна на регистрираната в Швейцария „Мечел интернешънъл холдингс” АГ контрол върху 49 на сто от русенското парно.

Сделката беше очаквана и за нея се разбра още в хода на приватизационната процедура за "Топлофикация-Русе", когато държавният словенски холдинг обяви процедура за привличане на съакционер в бъдещата си собственост в България. Такъв стана „Мечел интернешънъл холдингс” АГ, която също участваше в първия етап от конкурса за раздържавяването на русенското парно, но не стигна до стъпката за внасяне на оферти.

Въпреки споровете относно коректността на словенците относно привличането на съинвеститор, в края на септември  2007 г. бе подписан приватизационният договор на стойност 85.1 млн. евро. За новия собственик остана да иска разрешението на агенциите за приватизация и за следприватизационен контрол, както и от Комисията за защита на конкуренцията.

И трите одобрения вече са налице,  след като антимонополният орган в петък обяви своето решение, базирано на анализи на пазарите на топло- и електроенергия.

Групата "Мечел", която добива и продава въглища и кокс от миннодобивни региони в Руската Федерация, не е присъствала на българския пазар, оценяват от КЗК. Интересът на руснаците не е случаен, а е свързан с доставката на суровина, тъй като централата е проектирана да работи с руски и украински въглища.

Споделяне

Още от Бизнес