КЗК ще плати новата експертиза на активите на БТК

КЗК ще плати новата експертиза на активите на БТК, която възложи на консултантската фирма "Маккинзи енд къмпани", съобщиха за Mediapool от Комисията за защита на конкуренцията. От там отказаха да съобщят колко би им струвало това. Разполагаме с бюджет за назначаване на подобни експертизи, лаконични бяха от КЗК.

В консултантския бранш не са толкова много фирмите, на които може да се възложи подобна поръчка, още повече след като активите на БТК вече са оценявани от "Дойче банк", от "Даймънд енд клъстър" и от "Американ Аппрайсъл". Така коментираха от КЗК решението си да бъде избрана точно "Маккинзи" за петата поред експертиза. Преди това КЗК отхвърли експертизата на Университета за национално и световно стопанство, според която 65 на сто от капитала на телекома струва над 357 млн. евро, а третият GSM-лиценз струва между 90 и 145 млн. евро.

От КЗК се надяват експертизата на "Маккинзи енд къмпани" да стане до 2 ноември, когато ще се състои заседанието на КЗК по казуса дали предоставянето на третия GSM-лиценз като част от сделката по продажбата на БТК представлява държавна помощ, поставяща в неравностойно положение останалите телекомуникационни компании на пазара ни.

От антимонополната комисия обаче не се ангажираха със становище какво ще се предприеме, ако експертизата на "Маккинзи" потвърди по-високата оценка на активите на телекома, 65 на сто от които бяха продадени на "Вива венчър" за 280 млн. евро. За GSM-лиценза компанията плати 54 млн. евро.

Експертизата на "Американ Аппрайсъл" също даде по-висока стойност на активите на БТК. Според нея 100 процента от БТК са стрували към 1 декември 2003 г. 1. 073 млрд. евро, а GSM-лицензът - над 89 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?