Латвия и Русия уточниха границата си

Латвия и Русия уточниха границата си

Латвия и Русия подписаха във вторник споразумение за общата си граница, съобщи ББС. По този начин разделителната бразда между двете страни се официализира за първи път след разпада на СССР през 1991 година. Договорът бе подписан в Москва от министър-председателите на двете страни.

Спогодбата бе подготвена още преди десет години, но държавните ръководства отказваха да я подпишат заради неразбирателства по отношение на общото им съветско минало.

Надеждите след случилото се във вторник са двете държави да подобрят своите отношения. В момента връзките между Рига и Кремъл изживяват едни от най-студените си периоди.

Предишните опити за подписване на споразумението се блокираха заради спора дали Съветският съюз е окупирал Латвия или страната се е присъединила доброволно към него през 1940 година. Проблем имаше и заради наличието на малка разлика между границата преди влизането на прибалтийската държава в СССР и след излизането ѝ от него. Това бе в ущърб на Рига.

Въпреки че Латвия така и не поиска своята територия обратно, голяма част от хората в страната смятат, че формализирането на границата ще означава да официално да се одобри съветската окупация.

Ходът на латвийското правителство демонстрира готовността на страната да загърби миналото в момент, в който същата тази граница вече е и на ЕС с Русия, коментира ББС.

След церемонията по подписването латвийският премиер Айгарс Калвитис заяви, че се надява договорът да отвори пътя за развиването на по-активен икономически и политически диалог с Москва.

Руският премиер Михаил Фрадков се изказа много по-резервирано. По думите му споразумението няма автоматично да разреши проблемите, натрупали се между двете страни през последните 16 години.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?