Латвия включи Йосиф Кобзон в "черен списък" заради Украйна

С решение на министъра на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевич естрадните изпълнители Йосиф Кобзон, Олег Газманов и Алла Перфилова, известна под творческия псевдоним Валерия, бяха включени в "черен списък", отказващ им достъп до страната, съобщи Франс прес.

Решението е взето във връзка със ситуацията в Украйна, съобщи прес службата на латвийското външнополитическото ведомство.

"Тези трима естрадни изпълнители са включени в списък на чужденци, на които е забранен достъпът до Латвия за неопределен срок", заявиха от външното министерство.

Газманов, Кобзон и Валерия трябваше да участват с концерти на 13-ия международен конкурс за млади естрадни изпълнители "Нова вълна". Той ще се състои в концертната зала "Дзинтари" в град Юрмала от 22 до 27 юли.

Йосиф Кобзон беше включен в "черен списък" на Латвия още през 2003 година от тогавашния министър на външните работи Марис Гулбис. Поради тази причина тогава той не можа да участва на конкурса "Нова вълна". След една година ръководителят на външното ведомство Ерик Екабсонс зачеркна името на Кобзон от списъка на лицата "персона нон грата".

Сегашното включване на тримата руски изпълнители в латвийския "черен списък" е заради факта, че те са най-активните пропагандатори на политиката на Кремъл, изтъква Франс прес.

Споделяне

Още от Свят