Лечителките трябва да доказват, че не са луди

Лечителите, които използват алтернативни методи, трябва да са психически здрави и да не са осъждани. За да практикуват алтернативно лечение, те трябва да имат или медицинска диплома, или да са изкарали изпити по анатомия, физиология и патология на човека след обучение във ВУЗ.

Това записаха депутатите в закона за здравето, след като повече от час и половина спориха дали трябва изобщо да има текстове за лечението чрез хомеопатия, акупунктура, акупресура и др.

Според депутати от дясната опозиция, трябва да има отделен закон за алтернативното здраве, както е в повечето страни от ЕС. Те се опасяват, че с гласуваните днес текстове се регламентира навлизането в здравеопазването на самозванци без необходимото образование, само с по 1-2 взети изпити.

Според колегите им от НДСВ и БСП обаче в момента е пълно с такива лечители и се налага да се въведе известен контрол върху сектора. Закон за алтернативните методи със сигурност няма да бъде приет в рамките на този парламент и едва ли ще е сред приоритетите и на следващия и затова трябва да има някакъв регламент, аргументира се Любомир Панталеев от левицата.

Като алтернативни методи за лечение в закона са изброени хомеопатията, акупунктурата, акупресурата, използването на нелекарствени продукти от органичен или минерален произход, нетрадиционните физикални методи, ирисовите, пулсовите и аурикуларните методи за изследване, диетите и лечебно гладуване.

Забранява се използването на алтернативни методи извън изброените.

Предвижда се създаването на регистър за практикуващите алтернативни методи на лечение.

И след гласуването депутатите отдясно изразиха съмнение кой и как ще определя кои методи са благоприятни за здравето. Те не вярват, че законът ще пресече дейността на шарлатаните, както и масовата практика екстрасенси и гадатели да лекуват и диагностират чрез екрана, в предавания по кабелните телевизии.

С други текстове в закона депутатите решиха психично болните хора вече да се настаняват в лудниците само със съдебно решение, а не с прокурорско нареждане, както бе досега. Прокурорското нареждане за принудително лечение бе отменено преди 5 месеца от Върховния административен съд с мотива, че се нарушават правата на пациента.

Според новия регламент, гражданите ще могат да сигнализират в бърза помощ или в полицията, когато поведението на даден човек е заплаха за него и околните и има неотложна нужда той да се изолира. На болния ще се оказва спешна помощ в съответния психодиспансер, а за трайното му настаняване в лудница ще се произнася съответния районен съд. По време на делото психично болният ще има право на защита.

На всеки три месеца лечебните заведения ще представят в съда съдебно-психиатрична експертиза, на базата на която магистратите ще решават дали да прекратят или продължат принудителната мярка на лечение.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?