Ледени виелици парализират Балканите

Затворени магистрали в Румъния, Македония и Сърбия,десетки полети са отменени в Турция заради снежните бури

Ледени виелици парализират Балканите

Снежни бури мъчат не само България, но и част от съседните ни държави на Балканите. В Румъния и Македония в петък бяха затворени редица магистрални участъци заради лошото време, Магистралата, свързваща София с Белград, също бе затворена след натрупване на двуметрови преспи на места и верижна катастрофа с 30 коли край Ниш. В Турция бяха отменени десетки полети. В Хърватия и Черна гора се готвят също за ледената прегръдка на времето

В румънските окръзи Констанца, Яломица, Кълъраш и Браила, близки до Североизточна България, всички пътища са затворени поради лошо време, съобщи в. "Адевърул", цитиран от БТА. Червен код за опасни снежни виелици е обявен в седем окръга в източна Румъния, спрени са дори влакове.

Спряно е движението по магистралата А2, свързваща румънската столица Букурещ с черноморския град Констанца, известна като "Магистралата на слънцето". В Констанца е затворено летището "Михаил Когълничану", както и всички пристанища.

Нискотарифната авиокомания УизЕър отмени полетите Букурещ-Лондон, Букурещ-Париж, Букурещ-Шарлероа и Букурещ-Стокхолм. Анулирани са и няколко вътрешни полета.

Заради лошото време в петък сутринта е изключил един от блоковете на румънската АЕЦ "Черна вода".

Сръбската автомагистрала Ниш – Белград бе затворена в петък около обяд и в двете посоки в района на пътен възел “Трупале”, където се свързват пътищата от София и Скопие, заради образувани на места двуметрови преспи от снегонавявянията. Това съобщиха от българското външно министерство, препоръчвайки на българите да се въздържат от пътувания в тази част на Сърбия.

Ако все пак това се налага, шофьорите трябва да знаят, че част от движението е пренасочено към стария път през гр. Алексинац, допълниха от ведомството в петък.

По-рано през деня при верижна катастрофа на 30 превозни средства на изхода от Ниш на магистралата за Белград бяха ранени най-малко 17 души, сред които 6 деца, съобщиха от Клиничния център в Ниш.

Тежките метеорологични условия в Турция доведоха до отмяната на най-малко 34 планирани вътрешни и международни полети заради лошите метеорологични условия, съобщава вестник "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. Авиокомпанията заяви, че е отменила планирани за утре полети на летищата "Сабиха Гьокчен" и "Ататюрк" в Истанбул и призова пътниците да следят информацията в официалните сайтове или да използват кол-центровете.

Същевременно Главната дирекция на държавните летища съобщи, че 30 процента от полетите на международното летище "Ататюрк" в Истанбул, насрочени за 7 и 8 януари, ще бъдат отменени. Лошото време блокира и морския трафик, като фериботната компания в Истанбул съобщи, че спира всички междуградски услуги заради метеорологичните условия.

Всички пътни участъци в Източна Македония са затворени за движение, тъй като някои от тях са напълно откъснати от снегонавявания, съобщиха от местния автомобилен съюз. Непроходима е магистралата Велес-Скопие. Затворени са и планинските проходи Стража, Маврово, Пресека, Гявато, Буково, Крива Паланка - Деве Баир, Струга Кафасан, Катланово – Велес.

Властите предупреждават за активиране на свлачища в планинския район на Източна Македония в близост до българската граница.

Метеоролозите в Черна гора и Хърватия обявиха червен код за опасност от лошото време за днес и утре, а в Босна и Херцеговина кодът е оранжев, предаде агенция МИА.

В Черна гора очакват снеговалеж и силен северен и североизточен вятър, прерастващ на моменти в буря, на някои места със силата на ураган.

Хърватските метеоролози предупредиха, че в страната се очаква студена вълна, падане на температурата на въздуха до минус 20 градуса и силен северен вятър.

Червен код е обявен на полуостров Истрия, залива Кварнер, планината Велебит и северна Далмация. През следващите дни се очакват сняг и ураганни ветрове по Адриатическото крайбрежие.

На гражданите се препоръчва колкото може по-малко да бъдат на открито или в неотоплени помещения.

Движението по пътищата в Босна и Херцеговина е силно затруднено поради снега.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?