Лекар се прости с поста си, след като допусна, че в МЗ има “олигофрени“

Лекар се прости с поста си, след като допусна, че в МЗ има “олигофрени“

Шефът на спешното отделение в болница “Царица Йоанна“ д-р Владимир Атанасов беше освободен от поста, след като в телевизионен репортаж за спешната помощ допусна, че в здравното министерство работят и “олигофрени“.

За юли болниците получиха само половината от дължимото им за преминалите през тях спешни случаи, а здравното министерство обясни намалението с това, че част от болните не били за там. До този извод министерството стига, тъй като “самонасочилите се“ към спешната помощ пациенти били около 83%, а закараните с линейки - само 17%. Така болниците точели пари с обслужването на спешни случаи.

"Олигофрените от Министерство на здравеопазването да се запознаят с наредба номер 25 от 4 ноември 1999 година за оказване на спешна медицинска помощ", заяви Атанасов пред бТВ. В наредбата е записано, че право на спешна медицинска помощ имат и потърсилите сами помощ от спешните отделения, както и болните, характерът и тежестта на чието заболяването не може да се прецени.

Докато министър Божидар Димитров нарече народа и колегите си “шибани“ и от това не последва нищо, реакцията след изказването на д-р Атанасов бе мигновена и лекарят бе отстранен от длъжността шеф на спешното отделение. Изразил лично мнение и уронил престижа на болницата, твърди директорът на болницата доцент Бойко Коруков.

“Личното мнение може да го изказва на маса, помежду си с приятели и колеги, но не и като официален представител на болницата“, заяви Коруков.

Иначе директорът обяснява, че като се изключи квалификацията “олигофрени“, застава зад думите на колегата си и също не е съгласен с обвиненията на здравното министерство, заради които парите за спешна помощ на всички болници са намалени.

Коруков каза, че не му е било лесно да вземе решението за отстраняване на Атанасов, но все пак трябвало да има “граници и премереност на изказванията“.

Директорът на “Царица Йоанна“ отрича да е упражнен натиск върху него за отстраняването на лекаря.

"От министерството не са ми се обадили. Аз се обадих да се извиня на министър Борисова и на заместник-министър Миланов”, допълни Бойко Коруков.

Доктор Владимир Атанасов остава на работа в болницата като неврохирург.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?