Лекари спасиха бременна жена с рак на бъбрека

Лекари спасиха бременна жена с рак на бъбрека

Специалистите в Университетската специализирана болница по онкология (УСБАЛО) са спасили бременна жена с рак на бъбрека, съобщиха от лечебното заведение.

37-годишната жена е била в 20-та гестационна седмица, когато медицинските специалисти откриват туморна формация с размер 17 см.

Образуванието избутва левия бъбрек, като притиска уретера и причинява задръжка на урина в бъбрека. Находката се потвърждава и от компютър-томографското изследване на коремните органи. След консултация с акушер-гинеколози, които наблюдават бременността и екип от уролози и онколози се е стигнало до решение за отстраняване на тумора по оперативен път.

“Направихме срединна лапаротомия, с помощта на ултразвуков инструмент постигнахме максимално щадящо отстраняване на туморната формация заедно с левия бъбрек“, обясни дпроф. Красимир Нейков, ръководител на Клиниката по урология в УСБАЛО. Кръвозагубата от интервенцията е била едва около 150 мл. По време на операцията не са настъпили усложнения за плода или пациентката.

“Хистологичният вариант на тумора показа светлоклетъчен карцином на бъбрека, решението на онкокомисията е пациентката да се наблюдава на всеки 2-4 месеца по отношение на онкологичното заболяване, без добавяне на допълнителна терапия“, обясни специалистът.

Жената е насочена към акушер-гинеколог за по-нататъшно наблюдение. Това е третата бременност на пациентката, като предишните две са преминали успешно.  

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?