Лекарски протести в Пазарджик и Стара Загора

Семейните лекари в Пазарджик затвориха във вторник кабинетите си и не преглеждаха пациенти. Причината за ефективния протест е, че почти 90% от джипитата трябва да връщат пари на касата заради надвишени лимити за издаване на направления за първото и второто тримесечие на тази година. Лекарите получили писма, че трябва да възстановяват суми, които варират от 20 до 8 000 лв., за “неоснователно и ненужно” консултиране на пациенти. Заради това спешните случаи се поемаха от дежурни лекари в четирите ДКЦ-та в града.

В сряда джипитата ще се върнат на работните си места, но няма да издават направления за изследвания и консултации.

В отговор от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обявиха, че правят проверка как са възложени и изпълнени регулативните стандарти на личните лекари, които имат договор с Районната здравноосигурителна каса в Пазарджик.

Във вторник протестираха и лекарите от Стара Загора. В щафетните лекарски протести срещу политиката в здравеопазването и бюджета за догодина за сектора се включиха около 300 лекари и медицински сестри от двете големи болници в града МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" и университетската болница. С лозунги "Не ни пращайте в чужбина", "Делегираните бюджети = на смърт", "Спрете геноцида", "Искаме достойни заплати" те поискаха адекватно финансиране за следващата година.

Главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков коментира, че за болничната помощ за следващата година са предвидени 938 милиона лева, което означавало малко над 78 милиона на месец при необходими около 90-95 милиона.

Очаква се в четвъртък представители на БЛС и синдикатите в здравеопазването да се срещнат с министъра на здравеопазването Стефан Константинов.

Щафетните едночасови протести ще продължат до 19 ноември, когато е предвиден национален протестен митинг в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България