Лекарският съюз и НЗОК сближиха позициите си за сключването на договор

Лекарският съюз и НЗОК сближиха позициите си за сключването на договор

Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) постигнаха договорка да се отпуснат допълнително 55 млн. лева за извънболничната помощ от резерва на институцията. Така след пореден кръг от преговори в четвъртък системата с пръстовия идентификатор остана единственият спорен въпрос, който е пречка пред подписването на Националния рамков договор за тази година, уреждащ правилата за работа в системата и цените и обемите на медицинските услуги.

От Лекарският съюз настояваха 62 млн. лева от резерва на касата, който е 316 млн. лева, да отидат за повече направления и изследвания в извънболничната помощ. В крайна сметка са се споразумели с касата да бъдат отпуснати допълнително 55 млн. лева.

“Очевидно нещата са в ръцете на Българския лекарски съюз. Това е рамковият договор с най-добрите параметри, постигани някога – цени, с обеми, с увеличение на парите за направления, за профилактични прегледи, нови клинични пътеки – по всичко има съгласие. Единственото, за което няма, е касата да приложи закона и да осигури контрола чрез пръстовия идентификатор“, коментира представителят на пациентите в надзора на касата Станимир Хасърджиев.

Дали съюзът ще подпише в крайна сметка Националния рамков договор за тази година, за да влезе в сила от 1 април, ще бъде обсъдено и решено по време на лекарския събор, който ще се състои в петък и събота.

Ако все пак откаже, новите правила ще бъдат приети административно от Министерския съвет.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?