Лекарският съюз отказа да подпише Националния рамков договор

Българският лекарски съюз не е готов да подпише Националния рамков договор (НРД) за здравното осигуряване за 2004г. с условията, които предлага здравната каса, предаде Дарик радио. Докато не бъдат изчистени проблемите с диспансеризацията, заплащането на лекарите и списъка за лекарствата, които Здравната каса заплаща, лекарите отказват да подпишат документа.

Същевременно министърът на здравеопазването Славчо Богоев обяви, че ще предложи да се въведе служебен рамков договор, който да действа до подписването на новия.

Според лекарската организация, всички поставени от тях въпроси са решени частично и докато не се стигне до окончателно споразумение по основните моменти от договора, той не може да бъде подписан.

Националният съвет предлага да бъде сключен анекс към Рамковия договор от миналата година, в частта му за болничната помощ, като се включат нови 31 клинични пътеки. От съюза на лекарите настояват 40% от клиничните пътеки да отиват за допълнително заплащане за работещите в болниците.

"Вината за неподписването на Рамковия договор не е на Лекарския съюз и няма негативни последици за пациентите и изпълнителите на медицинска помощ, защото в момента продължава да действа Рамковия договор за 2003г.," категорични са от съсловната организация.

Според министър Богоев средствата на националната здравна каса приближават размер от 1 млрд.лв., а лекарите губят между 5 и 10 млн.лв. заради забавянето подписването на рамковия договор.

Българският лекарски съюз не подхожда достатъчно сериозно към въпроса, смята Богоев. Здравното министерство поддържа тезата, че при приватизацията на здравните заведения преференциите за лекарите и сестрите не бива да има. Забранителният списък за продажбата съдържа около 70 болници - това са бившите окръжни, университетските и националните центрове.

Според министъра на здравеопазването преструктурирането на здравните заведения няма да доведе до фалити, като положителен пример той посочи откриването на център за спешна медицинска помощ в Гълъбово.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?