Лекарският съюз поиска НЗОК или МЗ да плащат за PCR тестове при прием в болница

Лекарският съюз поиска НЗОК или МЗ  да плащат за PCR тестове при прием в болница

Българският лекарски съюз (БЛС) поиска Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) или Министерството на здравеопазването да плащат PCR тест за коронавирус за всеки пациент преди планов прием в болница. Според съсловната лекарска организация е недопустимо този разход да остава за сметка на лечебните заведения, които в настоящата ситуация са с намалени приходи. МЗ вече на няколко пъти излезе с указания, че болниците не могат да искат пари от пациентите за PCR тестове като условие да бъдат и приети и лекувани по линия на НЗОК, но това продължава да е практика в редица лечебни заведения. Миналата седмица здравният министър дори предупреди болниците, че ще бъдат санкционирани за тази практика.

"БЛС с недоумение посрещна разпространеното от Министерство на здравеопазването съобщение, с което беше обявено, че изискването на PCR тест като условие за прием в болница е незаконосъобразно. Съсловната организация остро възразява срещу заплахите за санкции и проверки от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" на лечебните заведения, които всъщност се опитват да гарантират сигурността на своите пациенти и своя персонал", заявиха в понеделник от БЛС.

Според Лекарския съюз изискването на PCR тест при хоспитализация не е прищявка, а е необходимост. Оттам допълват, че е политика и отговорност на всяко едно лечебно заведение е да защити служителите и пациентите си. Лечебните заведения имат право да определят вътрешни правила за прием на пациенти.

"Твърдението, че изследванията трябва да бъдат за сметка на лечебните заведения е неприемливо. Неприемливо е и пациентите да бъдат натоварвани с неочаквани разходи. За пореден път се прави опит за прехвърляне на финансова тежест от една страна на друга. Недопустимо е както пациентите, така и лечебните заведения, които през последните месеци получават 85% от възнагражденията си, да бъдат натоварвани с допълнителни разходи. В бюджета на НЗОК за 2020г. няма предвидени средства за PCR тестове. Цените на клиничните пътеки са и без друго недофинансирани, натоварването им с допълнителен разход би довело до сериозни проблеми и финансови затруднения за лечебните заведения", коментираха от БЛС.

"В настоящия момент, в който обществото опитва да се върне към нормалния си ритъм на живот, но заплахата от Covid-19 не е отминала, лечебните заведения са тези, които продължават битката с вируса. Борбата с епидемията и последствията от нея обаче остават задължение на държавата", се казва в позицията на организацията.

БЛС е категоричен, че за да бъдат запазени здравето и живота на медиците, за да могат лечебните заведения да издържат и здравната система да не се срине, е важно да се знае пациентите, постъпващи за планов прием и без симптоми, носители ли са на вируса.

"В интерес на всички български пациенти и на нормалното функциониране на системата на здравеопазването е в кратки срокове да бъдат направени необходимите изчисления и разходите за PCR тестове на пациентите, които предстои да бъдат хоспитализирани, да се покриват изцяло или частично от страна на НЗОК или МЗ. БЛС настоява държавата да вземе необходимите мерки и да обезпечи лечебните заведения с лични предпазни средства и дезинфектанти, за да може при евентуален пик на заразата, сигурността на медиците у нас да бъде осигурена и те спокойно да изпълняват своите задължения", казват още от съсловната лекарска организация.

БЛС пита дали Министерство на здравеопазването е готово да поеме отговорност ако лечебните заведения в даден момент се превърнат в "огнища на заразата" или тогава отново медиците ще бъдат обвинени, че не са използвали правилно предпазните средства.

Споделяне

Още по темата

Още от България