Лекарският съюз предупреди за възможен провал на рамковия договор

Лекарският съюз предупреди за възможен провал на рамковия договор

Ръководството на Български лекарски съюз (БЛС) е силно обезпокоено от забавянето на преговорите за подписване на Национален рамков договор (НРД ) за 2018 година, заявиха във вторник от съсловната лекарска организация. Според БЛС започването на преговорите закъснява, което поставя под въпрос договарянето на тежката и обемиста материя. Тази година освен обичайното договоряне на цени и обеми за медицинската помощ, която здравната каса ще плаща, трябва да бъдат актуализирани и цените на някои от най-зле финансираните клинични пътеки.

Съгласно Закона за здравното осигуряване преговорите по рамковия договор трябваше да започнат след внасяне на проектобюджета на НЗОК за разглеждане в пленарна зала, което се случи в началото на ноември.

“БЛС многократно изрази своята готовност за започване на процедура по изготвяне на параметри по НРД 2018, като не веднъж апелира към управителя на НЗОК и председателя на Надзорния съвет на касата да се пристъпи към изработване на проект за рамков договор за 2018 година. Независимо от изявленията на г-н Плочев в медиите, че преговорния процес между страните по договор е стартирал, такъв към днешния момент не е на лице.

От БЛС припомнят, че срока за подписване на НРД 2018 е до 28 февруари 2018 г., което е изключително кратък и недостатъчен период от време, предвид огромното количество текстове за промяна в нормативни документи и цялостните параметри по изготвяне на нов рамков договор.

БЛС е крайно притеснен от случващото се в системата и счита, че съществува реална опасност в навечерието на председателството на ЕС, преговорите за Национален рамков договор 2018 да бъдат провалени, поради липса на ангажираност от страна на Надзорния съвет на НЗОК и управителя на касата.

Забавянето на процеса допълнително ще нагнети напрежението в тежката към момента обстановка в здравеопазването и ще предизвика крайно недоволство в цялото лекарско съсловие, предупреждават от съсловната организация. 

Споделяне

Още от България