Лекарства за онкоболни има, каза зам.-министър на здравеопазването

Жени Начева, сн.бТВ

"Лекарства за онкоболни пациенти няма да липсват", заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред бТВ.

В четвъртък стана ясно, че електронният търг за онкомедикаменти за болниците е отменен от Комисията за защита на конкуренцията, заради допуснати нарушения при провеждане на поръчката. Пропадането на търга няма да се отрази на доставките на лекарства в болниците, защото и сега всяко лечебно заведение прави обществени поръчки за доставката им.

От 26 нови медикамента нови правила се въвеждат за 13 от тях, които ще се прилагат в най-добрите лечебни заведения, каза Начева. По думите ѝ така се дава повече шанс на пациентите да получат висококачествено здравеопазване.

"Планът за лечебните заведения, дали са държавни или общински, е да имат единни правила за финансово управление. Така няма да се стигне до неразумно разходване на средствата", каза още Начева.

По думите ѝ и в момента има общински болници, които работят без дългове, което показва, че проблемът е в управлението на средствата.

В момента не се издават разрешителни за нови лечебни заведения, тъй като първо трябва да приключи работата по държавните болници, каза Начева.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?