Лекарства за онкоболни има, каза зам.-министър на здравеопазването

Жени Начева, сн.бТВ

"Лекарства за онкоболни пациенти няма да липсват", заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред бТВ.

В четвъртък стана ясно, че електронният търг за онкомедикаменти за болниците е отменен от Комисията за защита на конкуренцията, заради допуснати нарушения при провеждане на поръчката. Пропадането на търга няма да се отрази на доставките на лекарства в болниците, защото и сега всяко лечебно заведение прави обществени поръчки за доставката им.

От 26 нови медикамента нови правила се въвеждат за 13 от тях, които ще се прилагат в най-добрите лечебни заведения, каза Начева. По думите ѝ така се дава повече шанс на пациентите да получат висококачествено здравеопазване.

"Планът за лечебните заведения, дали са държавни или общински, е да имат единни правила за финансово управление. Така няма да се стигне до неразумно разходване на средствата", каза още Начева.

По думите ѝ и в момента има общински болници, които работят без дългове, което показва, че проблемът е в управлението на средствата.

В момента не се издават разрешителни за нови лечебни заведения, тъй като първо трябва да приключи работата по държавните болници, каза Начева.

Споделяне

Още по темата

Още от България