Летището в казахстанската столица беше прекръстено на президента Назарбаев

Летището в казахстанската столица беше прекръстено на президента Назарбаев

Международното летище в казахстанската столица Астана беше прекръстено в чест на президента Нурсултан Назарбаев, който управлява бившата съветска република вече близо 30 години, съобщава Франс прес, позовавайки се на местни медии.

Решението влиза в сила незабавно. То беше обявено с постановление на правителството, публикувано в държавния вестник "Казахстанская правда". На името на Назарбаев вече са кръстени национален университет и училища за отлични ученици. В Астана има музей на Назарбаев. През 2010 г. парламентът му даде титлата "Баща на нацията", с която получава съдебен имунитет и възможността да запази влиятелна позиция, дори ако се оттегли от поста си.

Всички тези решения подхранват обвиненията на международните организации, че Назарбаев се опитва да поддържа "култ към личността" си, опитва се да потиска политическата опозиция, независимите журналисти и синдикатите.

Освен това казахстанският президент има амбицията да превърне страната в международно призната сила. Предложението за преименуване на международното летище в негова чест е от 2009 година.

В началото на годината съседен Узбекистан също прекръсти летището си в чест на покойния президент Ислам Каримов, известен със силния култ към личността си. След смъртта на Каримов миналата година Назарбаев е единственият лидер в региона, който управлява от преди 1991 г., когато беше обявена независимостта на Казахстан, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят