Левът на 130 години

На тази дата през 1880 г. влиза в сила Законът за правото на рязане на монети в Княжество България, с който българският лев с подразделението си "стотинка"  е определен за национална парична единица, припомня БТА.

Сеченето на монети в България датира от 1218-1240 г., когато за първи път по времето на цар Иван Асен II върху монетите е изписано името на български владетел. На 28 май 1880 г. се провежда заседание на Второто обикновено Народно събрание, завършило с приемането на Закона за правото на рязане на монети.

Първо Стефан Стамболов настоява паричната единица да носи наименованието "франк", а неговите подразделения "сантим", по примера на Белгия. Д-р Иван Богоров предлага думата "свободник". В крайна сметка надделява мнението на депутата Йосиф Ковачев за наименованието "лев".

Първите монети от по 2, 5 и 10 стотинки са медни и са отсечени в Монетния двор на Бирмингам, Англия през 1881 г. През 1894 г. е пусната и първата златна българска емисия на монети с номинална стойност 10 и 20 лева. Те са сечени в Австро-Унгария.

За отсичането на всички монети до 1951 г. са използвани различни европейски монетни дворове. През 1952 г. е създаден Българският монетен двор и оттогава всички емисии разменни монети се изработват в него.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?