Левицата и ДПС смятат да приравнят ипотечните с потребителските кредити

БСП и ДПС ще внесат до края на месеца в парламента общ текст на закон за ипотечните кредити. Според проекта ипотеките ще бъдат приравнени с потребителските заеми и ще отпадне наказателната лихва при тяхното предсрочно погасяване, съобщи БНР.

Представители от БСП и ДПС са имали среща с Асоциацията на банките преди месеци и са се разбрали да не говорят по темата, докато законопроектът не бъде окончателно готов.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) коментира кратко, че очаква БСП да представи идеите си, за да може текстът да влезе в парламента до края на месеца.

Според Румен Гечев (БСП), основен инициатор на промяната, депутатите активно работели по проекта и се срещали с представители на банковата система и изпълнителните директори на кредитните институции.

Според Гечев най-важното е да се балансират отговорностите и интересите на кредиторите и длъжниците. Гечев посочи, че в момента е публична тайна, че този баланс е нарушен в полза на банките. Ето защо парламентът трябва да възстанови равновесието на системата.

Гечев посочи, че в текста ще влезе идеята за обща солидарност между кредитополучател и банка при поемането на риска по заема. Според депутата в момента цялата отговорност носи длъжникът, което не е приемливо, защото българите не трябва да са "крепостни селяни на банковата система“.

Гечев смята, че наказателна лихва при предсрочното погасяване на ипотечен кредит трябва да се премахне, както беше прието при потребителските кредити. Според депутата пазарната логика сочи, че ипотечните кредити въобще не би трябвало да се различават от потребителските.

Ще се търси и консенсус за давност на ипотечните кредити с просрочие. Гечев заяви, че работната група, която изготвя закона за ипотечните кредити, използват за база практиките в другите европейски страни.

Споделяне

Още от България