Левицата иска най-ниската пенсия за прослужено време да е 105 лв.

Минималната пенсия за прослужено време и възраст за следващата година да бъде 105 лева ще настоява левицата. Това каза заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Емилия Масларова след среща на ръководството на левицата с представители на Инициативния комитет за обединение на пенсионерските съюзи в България, цитирана от БТА.

Реално ние ще поискаме минималната пенсия да се откъсне от социалната пенсия и тя в никакъв случай да не бъде под гарантирания минимален доход от 105 лева, посочи Масларова. Тя отбеляза, че левицата ще настоява в годините средствата за пенсии да не бъдат по-малко от 10 на сто от БВП.

Лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев посочи, че за 2005 г. предвидената средна пенсия е 133 лева при 130 лева за тази година. Правителството не изпълни обещанието си да увеличи социалната пенсия от 53 на 65 лева, каза той. По думите му позицията на НДСВ, залегнала в бюджета, ограничава възможността за едновременно получаване на пенсия за прослужено време и старост и за инвалидност. Това е, може би, европейски прецедент и ясна дискриминация на хората, които имат право да получават двете пенсии, добави лидерът на левицата.

Индексирането за 2005 г., предвидено от правителството, е в рамките на 7 процента и влиза в действие от 1 юни, на практика индексирането на пенсиите е по-ниско от заложената инфлация за годината, каза Сергей Станишев. Според него това означава реално намаляване на доходите на пенсионерите в сравнение с миналата година. Всички анализи на политиката на правителството, която е отчетена в бюджета, ни дават сериозни аргументи да гласуваме против този бюджет, заяви лидерът на БСП.

Председателят на Съюза на пенсионерите и съпредседател на инициативния комитет за създаване на единен съюз на българските пенсионери Георги Колев заяви, че пенсионерите се обръщат към всички парламентарни групи да подкрепят исканията минималната пенсия да бъде 80 на сто от минималната заплата. Той посочи, че утре ще бъде обединителният конгрес на пенсионерските организации.

Споделяне

Още от България