Левицата обвини датският премиер, че пътува с нискотарифна компания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лявата опозиция в Дания упрекна либералния премиер, че е заминал на почивка за уикенда с нискотарифната авиокомпания Райънеър, чиито социални практики според опозицията противоречат на датския модел, предаде Франс прес.

"Отвратително! Провокацията към синдикатите е крещяща, но провокацията към датските заплати е още по-тежка", написа в Туитър депутатът социалдемократ Петер Томсен.

Премиерът Ларс Льоке Расмусен и съпругата му заминаха от Копенхаген миналия петък със самолет на Райънеър до Малага в Южна Испания, разкри снощи в. "Екстрабладет". Най-ниските обявени тарифи на компанията по този маршрут са няколко десетки евро.

Вестникът изглежда е научил за присъствието на премиера в самолет на Райънеър от влиятелния синдикат "Три Еф" (3F), който от години води борба с тази авиокомпания за заплатите и условията на труд.

"Райънеър е пряка заплаха за датския модел", заяви делегатът на "Три Еф" на летището в Копенхаген Хенрик Бей-Клаусен.

Премиерът изпраща много лош сигнал на социалните партньори, като се доверява на фирма, която "плаща ниски заплати на служителите си и не им изплаща нищо за трудов отпуск, отпуск по майчинство или за пенсии", възмути се друг депутат - социалдемократът Йепе Брус.

Райънеър има толкова лоша репутация за социалната си политика, че четирите най-големи града в Дания - Копенхаген, Орхус, Одензе и Олбор забраняват на служителите си да пътуват служебно с тази авиокомпания, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?