Левицата поиска анкетна комисия за "царските имоти"

Парламентарната група на Коалиция за България е внесла в деловодството на парламента проекторешение за създаване на временна анкетна парламентарна комисия, която да извърши проверка на дейността на министри, областни управители, кметове и други държавни служители по удовлетворяване на реституционните претенции на Симеон Сакскобургготски.

Левицата предлага комисията да се състои от 15 депутати - по трима от НДСВ, ОДС, Коалиция за България и ДПС, двама от ПГ НИЕ и един независим.

ПГ на Коалиция за България иска до края на март комисията да направи проверка на сигналите на граждани, публикации и коментари в медиите и други данни за конкретни действия по възстановяване на собствеността на т. нар. царски имоти и да се представи доклад в парламента.

В мотивите към решението, цитирано от БТА, се посочва, че реституцията на "царските имоти" се осъществява в противоречие с нормата на чл. 22 от Закона за Конституционния съд. По този начин г-н Сакскобургготски получава имоти без законова основа, което е оспоримо в правно отношение.

Заповедта на столичния кмет за връщането на "Врана" бе обжалвана в края на миналата седмица от в Софийски градски съд от наследниците на бившия собственик на "Врана" Хаджи Боне Петров и трима политици - лидера на БЗНС-НС Яне Янев, на ОБТ проф. Кръстьо Петков и на НДПС - Гюнер Тахир.

Връщането на този имот е наредено със заповед на Софиянски от 23 януари 2001 г., а основанието е нотариален акт от 1928, който според проверка на в. "Труд" е невалиден, защото не е заверен от нотариус.

Не смятам,че премиерът неправомерно владее двореца "Врана". Когато бе извършен реституционният акт, премиерът още не беше премиер и даже не беше заявил участие в българския политически живот, заяви столичният кмет Стефан Софиянски в Добрич. Той специално отбеляза, че този акт е бил извършен публично, защото е бил придружен с дарение от Симеон Сакскобургготски на 800 декара от парка. Предстои паркът "Врана" да бъде отворен за посетители, макар че за тази цел трябвало да се направят инвестиции, каза още Софиянски.

Нотариалният акт за "Врана" е бил издаден след като Борис Трети предоставил крепостни актове, с които баща му Фердинанд в началото на века изкупувал от местни селяни имотите им в Горни Лозен, обясни юристът на Симеон Асен Ошанов пред "Нова телевизия". Оформянето на покупко-продажбите е станало чрез интендантството на царя. Ошанов бе категоричен, че Симеон има право да наследи имотите от тази служба, защото тя не е нещо като УБО - не е нито физическо, нито юридическо лице.

"Това е частната, личната администрация на българските царе", заяви юристът. По френски модел монархът си имал интендант - частно лице, натоварено да се грижи за личните финанси на монарха. По-късно този институт прераства в лична администрация, която управлява заплатата на царя.

Т.е. това не е държавна фирма, а е лична фирма, подчерта личният адвокат на премиера Сакскобургготски.

Според Ошанов само опозиционно настроени юристи настояват да има специален закон, по силата на който да се върнат царските имоти, а не да се стъпва само на решението на Конституционния съд, което отмени одържавяването им.

Запитан как трябва да се процедира с имотите на премиера Сакскобургготски, зам.председателят на СДС Емануил Йорданов заяви личното си мнение, че въпросът трябва да бъде решен по начина, който е валиден за всички граждани. Съществува спор в обществото за законосъобразността на тази реституция, който трябва да бъде изяснен, допълни Йорданов.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?