Левицата предлага ревизия на приватизацията по времето на СДС и НДСВ

БСП внася предложение в парламента за "проверка и анализ“ на приватизацията на 19 предприятия, направена по времето на управлението на правителствата "Костов“ и "Сакскобургготски“. Това съобщи във вторник след заседание на партийното ръководство лидерът Сергей Станишев, като посочи, че предложението е продиктувано от приетото преди две седмици решение от НС за анализ на сделката за външния дълг на страната. Тя бе направено при правителството на НДСВ.

"Преди две седмици подкрепихме мнозинството за тази сделка и ако трябва да бъдем последователни, би трябвало да направим подобен анализ на всички стратегически сделки“, каза Станишев. По думите му те са важни за "обществото и за фискалния резерв и бюджета на страната“.

"Очакваме подкрепа от страна на мнозинството“, допълни той. После каза, че в предложения от БСП списък за ревизия са 19 предприятия. Сред тях са "Кремиковци", "Нефтохим", "Химко" - Враца, авиокомпания "Балкан", БТК, трите ЕРП, дружества от фармацевтичната индустрия, "Булбанк“, "Пощенска банка“, "Стомана“-Перник и др.

На въпрос на Mediapool защо в предложения списък не са включени и сделки, извършени по времето на неговото управление и в частност приватизацията на Пловдивския панаир, Станишев отговори, че "няма нищо против да се включат и други сделки“. "Но в периода 1997–2005 г. беше извършена основната приватизация, която беше за 30 млрд. лв., а 10 пъти по-малко средства влязоха в бюджета“, заяви той.

Запитан защо правителството, което оглавяваше, не направи подобен анализ, Станишев се оправда, че "имахме малко по-различен дневен ред – влизането в ЕС, устойчиво икономическо развитие на страната, привличане на външни инвестиции и пр.“

"Тъй като това управление се вглежда само в миналото, нека да го изясним в неговата цялост“, каза още той.

Станишев съобщи още, че на 1 май БСП организира протестен митинг срещу антикризисната политика на правителството. Митингът ще е на пл. "Александър Невски" в София.

Той за пореден път коментира, че вместо първия антикризисен план на правителството, чийто срок за действие изтича днес, да работи и дава резултати, то кризата се задълбочава, "превръща се в тежка социална криза заради нарастващата безработица и във фискална криза, защото планираните приходи не се реализират“.

Споделяне

Още от България