Левицата внесе предложение за инкриминиране на насилието над животни

Парламентарната група на левицата е внесла поправка в Наказателния кодекс (НК) за инкриминиране на насилието над животни, съобщиха в кулоарите на Народното събрание депутатите Мая Манолова и Петър Курумбашев. БСП предлага проявите на особена жестокост към животни да се наказва с лишаване от свобода до две години или пробация и глоба от 1000 до 6000 лева.

Същото наказание ще се налага и на този, който е допуснал проява на особена жестокост към животни от лице, което е под негов контрол. Предлага се наказанието за умъртвяване на животно по особено мъчителен начин да бъде до три години затвор или пробация, както и глоба от 2000 до 10 000 лева.

Манолова посочи като причина за внасянето на поправките пропуск в закона по отношение на проявите на особена жестокост към животни, както и спонтанните протести на много граждани, които настояват да се намери законодателно решение.

Доказано е, че насилието над животни води до насилие над хора, а според световната статистика 90 процента от серийните убийци са започнали с насилие над животни, се посочва в мотивите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?