Либия постигнала споразумение с Лондон и Вашингтон за Локърби

Либия е постигнала вчера споразумение със САЩ и Великобритания да поеме гражданската отговорност за атентата над Локъбри и да изплати обезщетения на близките на 270-те жертви, съобщава Ройтерс. Подобно споразумение ще сложи край на конфликта между Запада и Либия, която е обвинявана в организиране на атентата, при който през 1988 самолет на американската компания Ран Ам беше взривен над шотландското градче Локърби. Агенцията отбелязва, че сключването на това споразумение съвпада с решителните дни около иракската криза.

Британското правителство не пожела да потвърди информацията за това, че е постигнато споразумение между Съединените щати, Великобритания и Либия за Локърби.

Форин офис потвърди обаче, че са се състояли тристранни преговори в Лондон, които бяха определени като "полезни".

Предстои делегациите на трите страни да докладват на своите правителства за постигнатото и да се консултират за следващата стъпка, съобщи говорителка на британското външно министерство, цитирана от световните агенции.

"Процесът е твърде деликатен, за да го изложим на опасност." Така коментира тя отказа си да даде повече подробности за преговорите.

Говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър заяви, че на разговорите е бил постигнат известен напредък. Той съобщи, че американският помощник-държавен секретар Уилям Бърнс ще се завърне утре във Вашингтон, за да информира американското правителство и близките на загиналите за състоялите се разговори.

По-рано днес източник, близък до преговорите заяви за Ройтерс, че Либия е постигнала политическо споразумение със Съединените щати и Великобритания да поеме гражданска отговорност за атентата от 1988 г. над Локърби. Триполи се задължава също да заплати обезщетения на роднините на загиналите на общо стойност от 2,7 милиарда долара - по 10 милиона за всяка от жертвите, съобщи източникът, цитиран от Ройтерс.

Според същия осведомен източник Либия в най-скоро време ще изпрати писмо на генералния секратар на ООН, в което ще поеме отговорността за атентата, по формулата, която е съгласувана с Вашингтон и Лондон. В писмото ще бъде представено и съгласуваната последователност за изплащана на обезщетения.

Според Ройтерс Триполи ще изплати първоначално 4 милиона долара за всяко от жертвите чрез сметка на името на трето лице. Това ще стане след като ООН официално вдигне санкциите срещу Либия.

Други 4 милиона долара за всяка жертва ще бъдат платени, след като бъдат премахнати американските санкции срещу либийската страна.

По още 2 милиона ще бъдат изплатени на близките на загиналите в Локърби, ако Вашингтон отмени Закона за засилване на икономическите санкции срещу Иран и Либия, подписан от президента Клинтън през 1996 г., известен като Закона Ди'Амато.

Ако САЩ не отмени приетите срещу либийската страна мерки в рамките на 8 месеца, Триполи ще изтегли част от депозираните пари и за всяка жертва ще бъдат платени само по 5 милиона долара.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?