Либийската брегова охрана е върнала над хиляда мигранти, отправили се към Европа

Либийската брегова охрана е върнала над хиляда мигранти, отправили се към Европа

Либийската брегова охрана е извадила от морето през последните няколко дни над хиляда мигранти, плаващи към Европа на дървени и надуваеми лодки, и ги е върнала в Либия. Това се казва в разпространено в понеделник съобщение на Международната организация по миграцията, цитирано от ДПА.

По нейни данни от петък до днес либийските морски граничари са спасили 1124 мигранти.

През юли правителството на Италия започна военноморска операция за оказване на техническа и логистична помощ за бреговата охрана на Либия. Като част от операцията бе акцията тази сутрин край столицата Триполи за спасяването на 155 мигранти, вкл. 18 жени и 10 деца.

Според италиански медии в Либия се съсредоточават мигранти от Мароко, Тунис, Алжир и Судан, както и от страните от Субсахарска Африка и Сирия. След свалянето на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. бившата италианска колония Либия затъна в хаос и беззаконие, което способства за разцвета на бизнеса с трафик на мигранти към Европа, посочи ДПА.

Агенцията приведе данни на агенцията на ООН за миграцията, според които от началото на тази година около 114 хиляди мигранти са акостирали в Южна Европа, главно в Италия. Почти всичките са отплавали от Либия.

Споделяне

Още от Европа