Либийската преса залята с обвинения срещу българското разузнаване

Либийската преса залята с обвинения срещу българското разузнаване
Ден след първо заседание по делото за клевета срещу българските медици, либийската преса в понеделник отново е залята с обвинения, включително и за ролята на българското разузнаване за СПИН-епидемията в Бенгази

Либийската агенция ДЖАНА цитира обвинението, според което подсъдимите са използвали лъжи срещу либийските офицери, знаейки, че те са невинни. Адвокатът на офицерите представи набор от документи, според който обвиняемите са отправяли лъжи с цел да повлияят на присъдите си по основното дело, заведено срещу българските сестри и палестинския лекар, пише ДЖАНА.

Вестник “Ал Шанс” публикува снимка с текст непосредствено под главата: “430 деца са били цел на българското разузнаване, а тези, които се съмняват в присъдите на извършителите - са техни съучастници. Престъплението с инжектирането е планирано от българските служби, чийто ръце са изцапани с кръвта на невинните деца. Който благославя престъпниците е техен съучастник в гнусните им престъпления”.

И в. “Зелено настъпление” излиза с текст над главата, според който без съмнение разузнавателни кръгове стоят зад престъплението със СПИН – епидемията. Вестникът публикува и снимки на заразени деца: “Кръвта на децата ни не е евтина. Престъплението на епохата!”.

Всеки ден от 6 февруари насам вестниците публикуват различни колажи и снимки, обикновено придружени разкази на родители на болни деца, предаде БНТ. Голяма част от публикациите всъщност са само заглавия със снимки – нещо като лозунги срещу българките.

Либийските издания не съобщават обаче нищо от това, което казаха самите обвиняеми в неделя за мъченията и за истината при тяхното отвличане и разследването, проведено през 1999 г.

Адвокат Хари Харалампиев, един от българските защитници на подсъдимите, коментира, че целта на стартиралия процес за клевета е да се подготви общественото мнение за предстоящия процес по СПИН заразата във Върховния касационен съд. “И от друга – за да се напомни на този съд, че сестрите не са били измъчвани и признанията, направени от някои от тях, са вик на съвестта им, а това значи, че са виновни”, коментира адвокат Харалампиев в понеделник пред БНР.

Той обърна внимание, че либийският адвокат Осман Бизанти, единственият оторизиран за представлява българките по делото за клевета срещу тях, е закъснял за съдебното заседание. Сигурно трафикът е обяснение за закъснението на Бизанти, но не се знае дали то е по обективни или субективни причини, каза Хари Харалампиев.

Той обърна внимание на решителността на медицинските сестри, които се държат като хора, които вече няма какво да губят.

Валя Червеняшка му казала по време на посещението му в затвора, че ще се бори да ѝ бъде дадена думата и да разкаже какво са преживели: “Ако ми откажат, сама ще си дам думата”, заявила тя.

Споделяне

Още от Свят