Лидер на "АзГ" нарече извършителя на атентата срещу Хитлер "предател"

Лидерът на младежката организация на АзГ в провинция Долна Саксония Ларс Щайнке

Един от лидерите на младежката организации на крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" заклейми като "предател" граф Клаус фон Щауфенберг, автора на неуспешния атентат срещу Адолф Хитлер през 1944 г., предаде ДПА. Чуха се призиви той да бъде изключен.

"Щауфенберг е бил предател", е написал в лична публикация във Фейсбук лидерът на младежката организация на АзГ в провинция Долна Саксония Ларс Щайнке. Пред вестник "Велт" той потвърди, че е написал коментара, до който няма публичен достъп. Щайнке допълва, че заговорът на Щауфенберг за убийство на Хитлер е "срамен опит на един страхливец да спаси собствената си кожа пред бъдещите победители".

Пред вестника активистът на АзГ заяви, че лично е написал и качил тази публикация във Фейсбук.

Лидерът на АзГ Александър Гауланд - който през юни се замеси в скандал, след като нарече нацисткото управление "само курешка в над 1000-годишната германска история на успехи" - отхвърли изявлението на Щайнке.

Гауланд нарече думите на активиста "безпочвени глупости" и призова Щайнке да бъде изключен от партията.

"Щауфенберг е герой на германската история. Щайнке се дисквалифицира от АзГ, трябва да бъде изключен", заяви Гауланд чрез съобщение в Туитър на говорителя на АзГ Кристиан Лют.

"Изказването на господин Щайнке е напълно неприемливо, разкрива абсурдно разбиране за историята и няма никакво място в АзГ", посочи другият лидер на АзГ Йорг Мойтен, цитиран от Ройтерс.

Мойтен добави, че в началото на другата седмица федералното ръководство на партията ще разгледа този въпрос.

На 20 юли 1944 г. нацистки военни офицери, близки до Щауфенберг, предприемат неуспешен опит за бомбен атентат срещу Хитлер, за да сложат край на войната. Още същата вечер Щауфенберг и трима от останалите заговорници са екзекутирани. В следващите седмици и месеци са екзекутирани още 89 души.

Споделяне

Още от Европа