Лидерът на ДПС обяви, че партията никога няма да бъде срещу Турция

Тази лъжа докара фашистите на власт в България, обяви Мустафа Карадайъ

снимка Дарик

“Мушмороци и предатели лъжеха, че сме против Турция, за да оправдаят своето поведение. Ние никога не сме били против Турция, не сме и днес и никога няма да бъдем против Турция, както и против нито един наш съсед“.  Това каза в събота лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на митинг-събора в местността “Демир баба текке“ край Исперих, посветен на годишната от т.нар. “Възродителен процес“.

“Лъжата, че сме против Турция, докара фашистите на власт в България. Ние последователно  водим политика в името на това силна светска демократична република Турция да е част от ЕС“, допълни той. Карадайъ каза, че въпросната “лъжа“ е довела до това, че някои “наши имами“ да започнат да се занимават с политическа дейност.

“28 години ДПС е отстоявало тезата, че мястото на духовниците е в храма и те трябва да са обединители“, каза лидерът на ДПС и призова Главно мюфтийство да вземе мерки. “Ако не вземе, то ние, мюсюлманите, ще вземем мерки за Главното мюфтийство“,  закани се той, цитиран от “Дарик“.

Резултатите от изборите през март показаха, че партията на Лютви Местан ДОСТ е успяла да разбие монолитния вот на ДПС. В резултат част от гласовете на етническите турци са се разпилели и към други политически сили, извън ДПС и ДОСТ.

Разцеплението в ДПС докара множество предизборни проблеми за българските власти. Министри от турското правителство официално подкрепиха ДОСТ в кампанията, а почетният председател на ДПС Ахмед Доган на свой ред се обяви за пръв враг на “неосманизма“ на Реджеп Ердоган. Лютви Местан отговори, че сам Доган е наричал Турция “родината майка“, когато е бил в добри отношения с Ердоган.

За капак “Обединените патриоти“ организираха незаконни блокади по границата с Турция в опит да спрат автобусите с изселници, които се връщаха, за да участват във вота.  След изборите завера между президентът Румен Радев и служебното правителство доведе до публикуването на законопроект за пълна забрана за гласуването в чужбина. Причината бе вота за ДОСТ в Турция.

“От 28 години черпим сила от нашето единство и заедност и всеки, който се опитва да ни разделя, е наш враг и ще се борим против него“, каза Карадайъ. Той сравни майските събития от 1989 г. с полската “Солидарност“, Пражката пролет в Чехия и събитията в Унгария през 1956 г.

“Огромното масово недоволство сред турците и мюсюлманите през 1989 г. след смяната на имената, забраната на езика, религията и културата им, не би имало успех, ако тази енергия не е била организирана и канализирана именно в Североизточна България. Ние ги организирахме и проведохме, за да падне тоталитарната власт“, каза Карадайъ.

По традиция ДПС почита паметта на жертвите на т.нар. “Възродителния процес“ и чества годишнина от майските събития.с митинг-събор в местността “Демир баба текке“ край Исперих.

Обикновено поляната в гористата местност едва побира събралите се хора, а пътят, който води към сцената, е ограден с паркирали коли и се налага да се спира на голямо разстояние от мястото на събитието. Тази година видимо хората бяха по-малко и достъпът по-лесен, присъстващите обаче бяха активни и реагираха на думите на лидера си с аплодисменти, предава “Дарик“.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?