Лидерът на КНСБ: В протестите има автентичен гняв, но и видима организация

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров

В протестите в последните седмици в страната се забелязва комбинация от автентичен гняв и организация. Това е мнението на лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

"Аз съм правил не един протест, трудно е да се случат така нещата без координация, каза той във вторник пред Нова телевизия.

"Мисля, че е ясно, че хората имат основание за това недоволство. Това трябва да е явен знак за управляващите и работодателите в нашата страна. Те трябва да разберат, че няма друга алтернатива освен увеличението на доходите", подчерта синдикалният лидер.

Според него масовото недоволство е проява на недоверие на гражданите към институциите. Никой не обяснява как се образуват цените на горивата в България, което кара обществото да се съмнява, че те са реални. Същото се отнася и до всички застрахователни продукти, добави Димитров.

По неговите думи проблемът за финансовото стабилност на страната не трябва да се подценява. Застрахователите очевидно имат проблем, но той трябва да се реши, без да се вдига "Гражданската отговорност".

Тази неяснота в комбинация с ниските доходи води до автентичен гняв, смята той.

По думите му, понеже протестите са сигнал за липса на доверие, противодействието трябва да е повече прозрачност.

Той съобщи, че няма позиция на КНСБ за подкрепа на протестите. "Всеки, който протестира за заплати, е подкрепен от нас още преди да е излязъл", каза той.

Той повтори позицията на КНСБ, че приетият вече на първо четене в парламента бюджет за следващата година е най-добрият от много време насам. Според него след повишаването на заплатите в бюджетната сфера е време за вдигане на възнагражденията и в частния сектор с поне 10%.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?