Лидерът на СДС видя победа на Заимов и на десницата

Лидерът на СДС видя победа на Заимов и на десницата

Десницата в София се събужда, оздравителният процес започна, пътят е правилен и остава да го следваме, заяви лидерът на СДС Пламен Юруков на пресконференция в понеделник.

Аз лично съм удовлетворен, каза Юруков. “СДС спечели, защото показвайки, че оставя на страна политическите боричкания, върнахме надеждата на десния избирател, че може да очаква нещо голямо”, посочи той. По думите му "ДСБ също съзнава, колко е необходимо да бъде в съюз и се надява, че този добър старт няма да внуши на нашите партньори, че са станали достатъчно силни, за да се заиграват сами".

В София лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе преизбран на първи тур с близо 53% от гладовете. Кандидатът на СДС и ДСБ Мартин Заимов е втори с малко над 18 на сто и изпреварва кандидата на БСП Бриго Аспарухов, който събира около 15 процента. Борисов ще има мнозинство в общинския съвет, където “Алианс за София” ще е втора политическа сила преди БСП.

Според Пламен Юруков не само Мартин Заимов е победител в София, победител е общата листа на СДС и ДСБ

По думите му общият кандидат е резултат на обединената десница, а не Заимов е обединил десницата. Тези избори потвърдиха по категоричен начин, че СДС има голям брой успешни кметове, които се явяват стълбовете на новообразуващия се десен алианс, каза Юруков.

Той смята, че занапред трябва да продължи размяната на идеи с ДСБ и други партии от десния спектър като “Новото време”, “Гергьовден” и др. Независимо от резултата на тези избори може да се води разговор за бъдещо парламентарно единство, каза Юруков.

Той заяви, че където политиката на СДС и ГЕРБ съвпада, двете формации може да работят съвместно. Имаше хора, които казваха, че ГЕРБ може да изяде СДС. Искам да подчертая, че лошите резултати на СДС винаги са се дължали на вътрешни проблеми, посочи Юруков. Според него СДС е спечелило повече гласове в София, защото е върнало надеждата на десния избирател, че може да има нещо голямо в дясното пространство.

Софийската организация на СДС ще реши след балотажите за районни кметове как ще работи с представителите на ГЕРБ в Столичния общински съвет.

Тези избори показаха, че политическата система в България е в голяма криза. Ниската избирателна активност е доказва, че партиите са далеч от гражданите и 70% от българите нямат свое политическо представителство, каза Пламен Юруков. Освен това, според него, избирателната система не позволява да се въведе принципа за отговорност на избраните пред избирателите.

Дори новото явление ГЕРБ не успя да привлече нови избиратели. Бойко Борисов получи толкова гласове, колкото и преди две години, коментира Юруков. Според него изборният резултат за СДС показва, че оздравителният процес в партията е започнал, пътят е правилен и остава да бъде следван.

Той каза, че когато поел СДС през юли т.г. доверието в партията бе

било 1.9-2%, докато в момента на национално ниво доверието към СДС е 4.5%, а в София – 10%. Докато в Плевен и Монтана нашите избиратели изразиха доверие към кметовете, то в София избирателите ни дадоха кредит на доверие. Това показва, че десницата се събужда и този кредит трябва да го изплатим в добра работа, заяви лидерът на СДС.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?