Лидерката на СДС обвинена, че спекулира с проблемите на образованието

Студентските съвети обвиниха лидера на СДС Надежда Михайлова, че използва проблемите на образованието със спекулативни цели.

Изказваме сериозното си безпокойство от опитите на някои политици да използват проблемите на българското висше образование, за да отклоняват общественото внимание от вътрешнопартийните си проблеми, се казва в отворено писмо на Представителството на студентските съвети (ПСС), адресирано до Надежда Михайлова.

Повод за недоволството на студентите е статията на Надежда Михайлова във в. "Сега" от 9 януари, в която тя критикува правителството за неадекватната му политика в сферата на висшето образование. Материалът на лидера на СДС бе публикуван ден след като зам.-председателят на ПС на ОДС Димитър Абаджиев поиска оставката на Михайлова и на цялото ръководство на партията.

Първоначалният коментар на "Раковски" 134 по повод изказването на Абаджиев беше, че "някой иска да подмени дневния ред на СДС: проблемите със сигурността, зърнената криза, образованието, местно самоуправление. СДС ще се занимава с онези въпроси, които вълнуват хора. Нямаме време да обсъждаме личните амбиции на когото и да било".

Именно последвалата статия на Надежда Михайлова е оценена от Представителството на студентските съвети като "спекулация", която цели отклоняване на общественото внимание от вътрешнопартийни проблеми. В отвореното писмо на студентите се напомня, че Михайлова е единственият лидер на политическа партия, който не се е срещал с ръководството на ПСС.

"Проблемите на българското образование не се решават на "срещи с гражданите", а със студентите", пише в отвореното писмо.

Михайлова е критикувана още, че нито в качеството си на зам.-председател на Европейската народна партия, нито в качеството си на лидер на СДС е инициирала някаква активност по проблемите на образованието.

"Проблемите на образованието се нуждаят от решения, каквато е практиката на Обединена Европа, а не от пожелания и програми", пише във второ отворено писмо Петър Бонев - председател на Постоянната работна група към Европейски демократични студенти - студентската формация на ЕНП.

Според Бонев е недопустимо, лидерът на СДС, да ползва темата за образование само със спекулативни цели, без да предлага някакви конкретни мерки и насоки за работа.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?