Лисабонският договор влиза в сила

Лисабонският договор, с който Европейския съюз трябва да се реформира, влиза в сила от днес.

Чрез документа се създава поста постоянен председател на ЕС с мандат от две години и половина. Преди няколко седмици за титуляр беше избран белгийският премиер Херман ван Ромпой. Той ще встъпи в длъжност на 1 януари.

Договорът разширява правомощията и на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурност, който на практика става външен министър. Постът беше поет от британката Катрин Аштън, която ще бъде и зам.-председател на ЕК.

Еврогрупата, която обединява страните-членки, въвели еврото, ще бъде официализирана за първи път и трябва да избере председател с мандат от две години и половина, който може да бъде продължен.

За да влезе в сила, Лисабонският договор трябваше да бъде ратифициран всички 27 страни-членки на ЕС.

През ноември Чехия последна приключи процедурата по ратификация, с което беше премахната пречка пред влизането му в сила. Договорът има за цел да подобри функционирането на ЕС, като въведе редица институционални промени.

Лисабонският договор увеличава правомощията на ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи, включително в борбата срещу престъпността и тероризма. Той съдържа клауза, в съответствие с която съюзът и страните членки да реагират заедно при нападение или природно бедствие в една от тях.

Според документа местата в Европейския парламент от 736 стават 751. Българските евродепутати се увеличават с един и вместо 17 страната ще има 18 представители. Новият български евродепутат ще е Светослав Малинов от "Синята коалиция".

Споделяне

Още от България