Литовският президент отстранен за връзки с руската мафия

Парламентът на Литва гласува за отстраняването на президента Роландас Паксас, обвинен в нарушение на конституцията, предадоха световните агенции.

Паксас бе обвинен за изтичането на класифицирана информация и предоставяне на гражданство на руски бизнесмен в замяна на финансова подкререпа. Паксас отхвърли обвинеята в прочувствена реч, предавана по националната телевизия.

Неговото отстраняване обаче беше сигурно, тъй като преди седмица Конституционният съд на страната излезе с решение, че президентът грубо е нарушил конституцията и остави на парламента да се произнесе по случая.

Според Паксас процедурата за отстраняването му от власт не е само негова лична трагедия, а предизвикателство към цялата страна. В 25-минутното си изявление Паксас подчерта, че срещу него се извършва политическа разправа. Той призна, че е допускал грешки, но не такива, които да вредят на Литва и на нейните граждани.

Президентският скандал в Литва избухна на 30 октомври м. г., след като в парламента бяха представени секретни документи на литовския департамент за държавна сигурност. От тях стана ясно, че съветници на Паксас са поддържали съмнителни връзки с престъпни международни структури, предимно руски, както и с руските тайни служби.

Конкретни обвинения срещу Роландас Паксас бяха отправени във връзка с предоставянето на литовско гражданство на руския гражданин Юрий Борисов, който дал 400 000 долара за предизборната му кампания. Президентът освен това нарушил държавната тайна, като уведомил Борисов, че специалните служби са предприели оперативни разработки срещу него.

"Убеден съм, че нямаше да има никакъв скандал, ако аз и моят съветник не бяхме направили опит да разрушим корумпираната система", каза литовският президент в телевизионна реч в навечерието на парламентарния вот по импийчмънта.

Парламентарното разследване не излезе с конкретни обвинения лично срещу Паксас, но заяви, че той е уязвим поради влиянието на съветника си.

След изборите миналата година Паксас даде литовско гражданство на руския бизнесмен Юрий Борисов по негова молба.

Борисов, който отрича да е извършвал нещо нередно, беше най-големият спонсор в предизборната кампания на президента.

Случаят предизвика притеснения в някои кръгове за руска намеса във вътрешните работи на бившата съветска република.

Литва обяви независимост от СССР през 1991 г. Тя е най-голямата по население балтийска република, с най-малко руско-говорещо малцинство, като 80% от гражданите са етнически литовци.

Съгласно конституцията, Паксас ще бъде заместен от председателя на парламента Артурас Паулаускас, негов основен политически противник. Паулаускас ще изпълнява президентските функции два месеца до провеждането на избори.

Паксас е популярен литовски политик, два пъти е бил кмет на столицата Вилнюс и два пъти министър - председател преди да бъде избран за президент през февруари м.г.

Споделяне

Още от Свят