Лицензите за производство на компактдискове ще станат безсрочни

Лицензите за производство на компактдискове стават безсрочни, е записано в проектозакона за регулиране на производството и търговията с оптични дискове. Това съобщи заместник министърът на икономиката Валентин Първанов след обсъждане на проекта с български производители. Срещата бе по инициатива на Първанов, който е и председател на междуведомствената комисия за лицензиране на производителите на компактдискове и матрици за тях.

Проектозаконът ще замени постановлението от 1996 г., според което лицензите за производство на CD-та се издават само за срок от една година и това увеличава както разходите, така и административните загуби за производителите. Размерът на годишния лиценз е 10 000 лв.

Новият проектозакон предвижда и възможността да се издаде лиценз на производител, който все още не е изплатил напълно оборудването, с което разполага. В момента е невъзможно производството на лизингова линия, уточни зам.министърът. Сега действащото постановление не разрешава да се произвежда с оборудване, което не е 100 % платено, или ако няма банкови гаранции за него.

На срещата българските производители на компактдискове са поискали държавата да въведе защитни антидъмпингови мита за вноса на CD-та от Тайван.

В момента има агресивен натиск към българския пазар от произведени в Тайван компактдискове, които влизат у нас на дъмпингови цени, каза Христо Янев, директор на "Оптикъл сторидж", една от седемте български лицензирани компании за производство на CD-та. Вносът се предлагал по 8 цента за брой, а производствената стойност на нашите компактдискове е 10 евроцента. Янев посочи, че в страните от ЕС са въведени мита между 20 и 29% срещу вноса на компактдискове от Тайван и такива мерки трябва да се въведат и в България.

Според производители на компактдискове е важно да се разреши и въпроса за плащането на такси за авторско право, предявявани към тях от поне 5 - 6 организации в България. Мнението на зам.министъра обаче бе, че фирмите и тези организации трябва да се разберат помежду си, а не чрез министерството.

Според шефа на "Оптикъл сторидж", производството на празни компактдискове има огромен потенциал и това е едно от най-бързо развиващите се производства в света. По думите му, годишно в световен мащаб се произвеждат над 14 млрд компактдискове, в България цифрата е около 22-25 милиона.

"На българското производство може да се помогне като се оправи законовата база и се създадат антидъмпингови защити, каквито има в ЕС, повтори Христо Янев.

Производителите оспорват изискването в новия проектозакон и върху празните компактдискове да се слага SID код, който в момента е задължителен за производството на компактдискове със запис. Този код гарантира защита на съдържанието на диска, а не на носителя, и ще постави българските производители в неконкурентна среда, смята Янев.

Мотив за въвеждането му и върху празните CD-та е възможността чрез кода те да бъдат проследявани по-лесно, ако се използват за пиратска продукция.

Според представители на Българската асоциация на музикалните продуценти, кодът би бил успешно средство за борба с пиратските компактдискове. По данни на асоциацията, в България пиратски са 60% от дисковете с българска музика и 80% от тези с чужди изпълнители.

След 4-годишно отсъствие, през 2004 г. България отново попадна в черния списък на САЩ на държавите - пирати на интелектуална собственост.

Още от Бизнес