Лондон, Париж и Берлин призоваха САЩ да запазят споразумението с Иран

Зигмар Габриел

Великобритания, Франция, Германия и ЕС отправиха общ призив към САЩ да запазят споразумението за иранската ядрена програма, заявявайки, че Техеран има право да се възползва от произтичащата от сделката отмяна на санкции, предаде Ройтерс.

В навечерието на крайния срок, в който американският президент трябва да реши дали да върне санкциите по отношение на петрола, отменени по силата на споразумението, министрите на външните работи на трите европейски сили и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини отправиха своя призив след среща в Брюксел.

"Споразумението е изключително важно и няма алтернатива", каза френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан пред репортери. "Не крием, че съществуват и други въпроси, по които имаме различия (с Иран)."

 

Германският външен министър Зигмар Габриел призова САЩ да разглеждат иранското ядрено споразумение от 2015 г. като отделен въпрос от програмата на Иран за балистични ракети и ролята му в сирийската гражданска война, предаде Ройтерс.

"Би трябвало да отделим две неща: ние искаме да запазим ядрената сделка с Иран . . . и трудната роля, която играе Иран в региона", каза Габриел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят