Лондон смята да свие сътрудничеството с Русия заради Луговой

Лондон смята да свие сътрудничеството с Русия заради Луговой

Великобритания може да прекрати сътрудничеството си с Русия в няколко области в отговор на отказа на Русия да предаде Андрей Луговой, обвинен от британските власти за убийството на Александър Литвиненко, пише в сряда "Таймс".

“Русия е важен партньор, ... но ние трябва да преразгледаме степента си на сътрудничество с нея, - се казва в заявление на официален представител на британския премиер Гордън Браун. – Русия трябва да признае, че тя също има задължения”.

Следващата седмица министерството на външните работи на Великобритания ще представи в парламента пълен отчет за отказа на Русия да екстрадира Луговой, включително списък с предлаганите ответни мерки.

Подробности около доклада не се споменават, но по сведения на изданието, руско –британските контакти могат да бъдат прекратени в областта на образованието, социалната сфера и обмена на информация за борба с тероризма.

В същото време руският бизнесмен Андрей Луговой смята, че представителите на британските власти нарочно се опитват да отвлекат вниманието от възникналите проблеми с разследването на обстоятелствата за смъртта на Александър Литвиненко.

“Бурната реакция на британските власти на отказа на Генералната прокуратура на Русия за моето предаване, според мен, е насочена не към търсене на истинския виновник за смъртта на Литвиненко, а към отвличане на вниманието на обществеността на Великобритания от не особено професионалната работа на британските следователи по делото на Литвиненко”, заяви в сряда за "Интерфакс" Луговой.

Той припомни, че в края на май тази година е дал редица версии за възможните причини за гибелта на Литвиненко, и е представил пред обществеността факти, които биха могли да заинтересуват британските следователи.

“До сега не съм чул приети ли са от британското следствие и правосъдие моите заявления за сведение ”, каза Луговой. Той подчерта, че част от негова версия е “намерила косвени потвърждения в криминалните дела, възбудени от следователите на Федералната служба за сигурност на Русия.

Руският бизнесмен потвърди, че сътрудничи и ще продължава да сътрудничи на руското следствие.

“Що се отнася до възможността да отида в Лондон за участие в съд, нямам основание да вярвам в справедливостта на британския съд, в това, че там ще ме чуят, тъй като общественото мнение по това дело там вече е оформено с помощта на някои британски медии, а също и от бивши руски граждани, които се издирват от правоохранителните органи на Русия”, подчерта Луговой.

В сряда Лондон даде официален отговор на отказа на руските власти да предадат Луговой.

Официалният представител на министър-председателя Гордън Браун нарече решението на Москва “извънредно разочароващо”. “Дълбоко съжаляваме, че Русия отказа да сътрудничи на необходимото ниво по това дело, цитира Таймс изявлението. – Ние изучаваме ситуацията и разглеждаме варианти за ответни действия”.

Ръководителят на Кралската прокуратура Кен Макдоналд изключи възможността за провеждане на процеса срещу Луговой в Русия, тъй като руският съд “не отговаря на стандартите за обективност и справедливост”.

Руските власти от своя страна обосноваха отказа си за екстрадиране на Луговой с конституцията на Русия, където е разписано, че руски гражданин не може да бъде предаван на чужда държава.

Споделяне

Още от Свят