Лошо стечение на въздушните маси довело до обгазяването на Стара Загора

Най-вероятната причина за обгазяването на Стара Загора на 6 август е лошото стечение на въздушните маси над града, съобщиха в четвъртък от Института по хидрология и метеорология на БАН.

Междувременно военно-апелативната прокуратура поиска обяснение от министерството на отбрана дали е възможно обгазяването да е дошло от полигона в Змейово, а министерството разпространи писмо на Свинаров, в което той за пореден път декларира, че за последния месец на полигона не са правени никакви изпитания, за да станат източник на замърсяване.

Пред Дарик радио зам.директорът на института по хидрология и метеорология д-р Валери Спиридонов обясни, че според досегашните данни най-вероятната причина за обгазяването е лошо стечение на въздушните маси, довели до увеличение на нивото на серен диоксид във въздуха.

По думите му, в замърсяването на Стара Загора миналата събота донякъде има влияние и комплексът ТЕЦ "Марица Изток", както и други фактори, но не става дума за аварии или необичайни изхвърляния на вредни вещества във въздуха, а за специфично натрупване на преноса над Стара Загора.

Окончателният анализ на института, който бе поискан от общинската власт в Стара Загора, ще бъде готов в понеделник и ще бъде публикуван в неговата интернет страница.

От Върховната касационна прокуратура съобщиха, цитирани от БНР, че заместник-военно-апелативният прокурор Крум Манов е поискал министър Николай Свинаров веднага да му предостави информация за дейностите на полигона Змейово на този ден.

До 2 месеца екоминистерството ще купи и предостави на община Стара Загора модерна апаратура за контрол на въздуха във високите слоеве на атмосферата, стана ясно след среща на кмета на града Евгений Желев със зам.министър Фатме Илиаз. Регионалната екоинспекция в Стара Загора разполага с 6 мобилни станции за контрол на въздуха в приземните слоеве, но според специалисти те не могат да отчетат замърсяване във високите слоеве на атмосферата, където вероятно е осъществен преносът на серен диоксид, обгазил населението на 6 август.

Полигонът, както и ТЕЦ "Марица Изток" бяха посочени като най-вероятни източници веднага след замърсяването на Стара Загора на 6 август.

Успоредно с Военна прокуратура, проверка извършва и Окръжната прокуратура в Стара Загора.

Ком военните бяха отправени подозрения и за по-стар случай на замърсяване на въздуха от 2 юни т.г., когато също е останала неизвестна причината за обгазяването. Червени депутати от Стара Загора, както и при унищожаването на ракетите СС-23, веднага нарочиха военните за виновни.

Междувременно министерството на отбраната разпространи писмо на министъра, което е отговор както на съмненията на гражданите на Стара Загора, така и на актуален въпрос, поставен от народните представители Емилия Масларова, Йордан Димов и Димитър Димитров.

В него Свинаров за пореден път заявява, че през последния месец не са правени никакви изпитания на полигона, за да станат източник на обгазяването на 6 август.

От отговора на Свинаров става ясно, че при първото замърсяване на 2 юни около 14.00 ч. част от Централния артилерийски технически полигон гр. Стара Загора е бил обгазен с газ "с неизвестен произход и съдържание".

Веднага е сформирана разузнавателна група за проверка, която констатира придвижването на облака на територия над 600 кв.м към населените места Николаево, Мъглиж и гара Змейово, информира военният министър за спешните действия на разведките. Към 15.00 ч. същия ден облакът се е разнесъл.

В писмото подробно се обяснява, че същия ден на полигона са се провеждали изпитвания на 30 мм авиационни бойни припаси с класическо взривно вещество тротил-хексоген. "Общото количество на изпитваните бойни припаси е 94 бр., от които 84 бр. са със заряд по 11,5 гр. и 10 бр. са със заряд по 48 гр", посочва Свинаров.

Количествата боеприпаси са били с незначително количество и не предизвикват обгазяване. В защита на тезата си, министърът посочва, това е доказано в съпроводителната документация и балистичните протоколи за резултатите от изпитването. Същото сочели и данните от РИОСВ - Стара Загора, "според които вредните емисии, съдържащи се във въздуха, са в рамките на допустимите норми".

В писмото пише още, че поделение 26 940 Стара Загора - полигонът край село Змейово, не извършва и не е извършвало през последния месец изпитания на бойни припаси, чрез бойни стрелби, които да отделят вредно за околната среда вещества и в частност серен диоксид.

От министерството изявяват готовност да предоставят на комисията към Българска академия на науките, която разглежда случая, всички материали и данни, с които разполагат.

"Бих желал да подчертая, че лично аз и ръководеното от мен министерство предприемаме всички необходими мерки за подпомагане на откриването на фактическия замърсител на въздуха на Старозагорски регион, тъй като считам, че задължение на всеки човек и институция е да се грижи за здравето и живота на всички хора", пише още министърът на отбраната.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?