Лозан Панов: Ако съдебната система е черният дроб, то обществото страда от тежка форма на цироза

Според шефа на ВАС Георги Колев обаче системата работи

Лозан Панов, сн. БГНЕС
Ако съдебната система е черният дроб, то обществото страда от тежка форма на цироза, каза председателят на ВКС Лозан Панов по време на общото събрание на съдиите в събота.
 
”Причината за ниското доверие се крие и у самите нас. Царят отдавна е гол. Най-глупавото е да си кажем, че нещата не са такива, каквито са, каза Панов. 
 
Той призова съдиите да кажат, че са способни да се борят за справедливостта, да покажат кои магистрати са достойни, често недостатъците са маскирани зад различни текстове в законодателството. Съдебната система винаги е била най удобната изтривалка. 
 
Да отстояваш свободната воля е голямо изпитание, истерията насажда усещане за контрол и така сам започваш да си налагаш автоцензура. 
 
Съдиите трябва да  изберат шестима членове на Висшия съдебен съвет от професионалната квота, като ще гласуват за 27 кандидати от различни нива на органите на съдебната власт. Една четвърт от съдиите са заявили, че ще гласуват чрез бюлетини, а останалите - чрез интернет.
 
Общото събрание се провежда в две последователни съботи и и се излъчва  в реално време чрез интернет сайта на ВСС.
 
В петък членът на ВСС Калин Калпакчиев предупреди, че съдийски шефове раздават на подчинените си листчета с имената на седем кандидати, които непременно да бъдат подкрепени за членове на следващия съвет. 
 
Съдиите са задушават от лошия климат
 
Лозан Панов заяви още, че непоносимият макроклимат задушава съдията. 
 
Свободата не е в това, което ни заобикаля, а в това , което чувстваме, каза още Панов и отново припомни, че с годините качеството на правораздаване намалява.
 
Време е да си кажем истината за да стигнем до най-важния консенсус - в каква система искаме да работим. Да се почувстваме общност, но само ако се обединим зад ценности. Да не се допуска принципът "разделяй и владей", да се вслушваме в съвестта си, която знае правилните отговори, другото е обида за съдията, каза Панов.
 
Георги Колев: Системата работи
 
След него председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев призова колегите си да не позволяват да бъдат убеждавани че системата не работи. 
 
Има грешки, но системата работи, каза Колев.
 
Не позволявайте да ви казват, че сте на такова равнище, че следва да има лечение от цироза, каза още той.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?